AMERIČKI TEČNI GAS ZAMENA ZA RUSKI: Eu gradi energetsko partnerstvo sa SAD

Novosti online

07. 02. 2022. u 18:42

EVROPSKA unija gradi energetsko partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama, radi se pre svega o isporukama prirodnog tečnog gasa, izjavila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, govoreći na onlajn konferenciji „Evropa 2022“ koja je organizovana u Berlinu.

АМЕРИЧКИ ТЕЧНИ ГАС ЗАМЕНА ЗА РУСКИ: Еу гради енергетско партнерство са САД

Ursula fon der Lajen, Foto AP

-Ne može se isključiti mogućnost da će Kremlj nastaviti da koristi gas kao sredstvo pretnje i zato moramo postati nezavisniji, istakla je Lajenova, nazvavši „čudnim poslovnim ponašanjem“ to što je „Gasprom“ u situaciji povećane potražnje gasa u Evropi odbio da poveća isporuke, s obzirom da više od 40 odsto plavog goriva u EU dolazi upravo iz Rusije.

-Zbog toga moramo da postanemo nezavisni od toga (isporuka ruskog gasa) i kontinuirano radimo sa pouzdanim dobavljačima gasa, dodala je Fon der Lajenova i istakla da se „gradi partnerstvo za energetsku bezbednost sa Sjedinjenim Američkim Državama“, tj. radi se „pre svega o isporukama prirodnog tečnog gasa“.

Foto AP

Ranije je šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio da su teškoće sa isporukama gasa u Evropi uzrokovane „krizom u odnosima sa Rusijom“. On je priznao da Rusija poslednjih nedelja strogo ispunjava svoje ugovorne obaveze, međutim, „Gasprom” je, prema njegovim rečima, „odbio“ da dodatno isporučuje gas za popunu evropskih skladišta, što je povećalo previranja na tržištu.

Kako je istakao ruski predsednik Vladimir Putin, Rusija nema nikakve veze sa trenutnom situacijom – sami Evropljani su sebi napravili probleme sa cenama gasa. Prema rečima potpredsednika ruske vlade Aleksandra Novaka, Rusija je spremna da poveća proizvodnju i isporuku gasa u Evropu, ali su „Gaspromu“ potrebni dugoročni ugovori, jer će to zahtevati velika ulaganja.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - IZGRADNjA GASOVODA SRBIJA-BUGARSKA: Premijerka Brnabić prisustvovala početku radova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

VAPAJ BLINKENA: Ako nastavimo da odlažemo pomoć Ukrajini – posle može biti prekasno