IZMIČE JOJ SAMO LUJ ČETRNAESTI: Kraljica Elizabeta Druga danas zaokružila 70 godina vladavine

B. Su.

06. 02. 2022. u 08:20

KRALJICA Elizabeta Druga danas je zaokružila 70 godina vladavine i potvrdila da je nedostižni šampion među britanskim krunisanim glavama po broju godina provedenih na tronu.

ИЗМИЧЕ ЈОЈ САМО ЛУЈ ЧЕТРНАЕСТИ: Краљица Елизабета Друга данас заокружила  70 година владавине

Foto AP

Ona je prvorangirana i na svetskoj listi žena - vladara, dok joj u evropskoj mešovitoj konkurenciji samo još malo izmiče francuski kralj Luj Četrnaesti.

Neki Englezi, u šali, već predlažu da se uz tradicionalni simbol Ujedinjenog Kraljevstva, lava, sada uvrsti i slika simpatične bakice sa obaveznim šeširićem. Šalu na stranu, kraljica Elizabeta je po svim istraživanjima najpopularniji član kraljevske porodice i živi simbol trajnosti i stabilnosti Velike Britanije i njenog Komonvelta.

Ona je 1945. bila prva žena iz kraljevske porodice koja se priključila oružanim snagama kao aktivni član službe teritorijalne odbrane. Na tron je stupila 6. februara 1952, kada je njen otac kralj DŽordž Šesti preminuo na imanju u Sendherstu. Zbog toga kraljica nikada nema javne nastupe u dane jubileja, koje provodi daleko od svakodnevice, u miru imanja.

Tako će biti i ove godine, a za jun su najavljene velike svečanosti za "platinasti" jubilej vladarake koja je stupajući na tron pre sedam decenija poručila podanicima: "Izjavljujem pred svima vama da će ceo moj život, bio on dug ili kratak, biti posvećen službi vama".

Elizabeta Druga je titularno, bez političke moći, kraljica i u još 16 država Komonvelta, a njen lik se nalazio na novčanicama 35 država sveta, po čemu je takođe na prvom mestu.

Najbogatija je vladarka na svetu. Kada su se devedesetih pojačale kritike na račun monarhije i njenih troškova, zbog izveštaja o kraljičinom bogatstvu, Elizabeta je pristala da plati troškove većine članova svoje porodice i postala prvi monarh koji je platio porez na prihod i to retroaktivno, počev od 1930. godine.

ODBILA TITULU NAJSTARIJE DAME

ELIZABETA Druga ima 95 godina, ali je i dalje veoma aktivna u javnom životu, pa je prošle godine odbila uglednu nagradu "Najstarija dama godine" od časopisa za seniore, "Oldi". LJubazno se zahvalila i odgovorila žiriju da godine nisu merilo, već da je "čovek star onoliko koliko se oseća starim".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NOVI MIG-41: Leti do 5.500 km/h naoružan raketama kindžal i cirkon - obavlja borbene zadatke u stratosferi