VANREDNO STANJE PRODUŽENO DO 31. MARTA: Italijom se širi „omikron 2“, kazne od 100 evra za starije od 50 godina

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

01. 02. 2022. u 16:34

ITALIJANSKA Vlada usvojila je novi dekret antikovid mera i produžila vanredno stanje zbog pandemije do 31. marta.

ВАНРЕДНО СТАЊЕ ПРОДУЖЕНО ДО 31. МАРТА: Италијом се шири „омикрон 2“, казне од 100 евра за старије од 50 година

Foto: EPA

Naznačeno je da bi to trebalo da bude definitivan datum, što znači da će tada biti ukinuto dosta sadašnjih restriktivnih mera. Nošenje maski na otvorenom ostaje na snazi do 10. februara, a u zatvorenom prostoru su i dalje obavezne. Od tog datuma diskoteke će početi da rade, jer stiže Sveti mučenik Trifun (Sveti Valentin) pa se odlučilo da se dozvoli malo opuštanja, posebno mladima, ali uz obavezne tri vakcine.

Sadašnja zelena sanitrana karta ostaje na snazi, ko je primio dve doze vakcine mora da primi (maksimalno nakon isteka od šest meseci) i buster, u protivnom naći će se zatečen sa nevažećim sertifikatom. Nestaje označavanje regiona po bojama shodno porastu broja zaraženih, sem kada je reč o crvenoj, kojom se označava da je na intenzivnoj do 30 posto obolelih od korone.

Sutra se donosi odluka o školama. Predlog je da ako budu tri pozitivna a nevakcinisana učenika u razredu, đaci moraju da pređu ponovo na nastavu na daljinu. U slučaju da su učenici primili dve doze vakcine, a rezultati su im pozitivni na koronu, ostaju u razredu sa strogim predviđenim merama.

Omikron 2 se širi „supersoničnom brzinom"

Ne mogu se još popustiti mere kada jučerašnje brojke govore o 349 preminulih u jednom danu i o uvećanom broju hospitalizovanih. Omikron 2 se širi „supersoničnom brzinom" - brze od originala koji se, u odnosu na dosadašnje sojeve, najlakše prenosio. Virusolozi upozoravaju da je već izolovan u devet regiona.

Zato ostaje obavezna sanitarna karta (ostvarena vakcinisanjem ili testom sa važnošću od 48 sati) neophodna za ulazak kod frizera, u banku, poštu (znači i za penzionere da podignu penziju), sve javne administrativne ustanove, u sva sredstva javnog prevoza, u knjižaru, prodavnice odeće i obuće, elektronskih uređaja... Ali nije obavezna za ulazak u apoteku, samoposlugu, na pijacu, kod optičara, u policiju ako je urgentno, kupovinu cigareta i novina ali samo spolja na šalteru, ne unutra.

Za nevakcinisane starije od 50 godina kazna 100 evra

Najgore će proći oni koji imaju 50 ili više godina, a nisu vakcinisani i zatekne ih kontrola. Bez obzira gde se nalaze, jednokratna kazna je 100 evra. U Italiji sa 60 miliona stanovnika, ima ima 1,7 miliona starijih od 50 godina. Nevakcinisanima u toj kategoriji dat je rok od 10 dana da započnu ciklus vakcinisanja.

Kazne slede i onima koji su primili dve doze vakcine a izbegavaju buster i zateknu se sa isteklom zelenom sanitarnom kartom.

Vlada je donela mere i za kretanje stanovništva između zemalja EU. Ko je vakcinisan i poseduje zelenu kartu ne mora više da prikazuje test na ulasku, ili izlasku iz zemlje.

BONUS VIDEO - POSLEDNJE ŠTO VIDE LJUDI KOJI UMRU OD KORONE: Doktor iz kovid bolnice objavio snimak upozorenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri