PRVA POSETA PREDSEDNIKA IZRAELA UAE: Nada se da će poseta biti uzvraćena nakon popuštanja kovid restrikcija

Tanjug

31. 01. 2022. u 12:52

IZRAELSKI predsednik Isak Hercog govorio je danas na svetskom sajmu Expo 2020 u Dubaiju tokom prve posete jednog izraelskog predsednika Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uprkos tome što je ta zalivska država tokom noći saopštila da je presrela balističku raketu koju su ispalili jemenski Huti.

ПРВА ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА ИЗРАЕЛА УАЕ: Нада се да ће посета бити узвраћена након попуштања ковид рестрикција

Foto: EPA

UAE su, među zemljama Persijskog zaliva, prvi normalizovali odnose sa Izraelom u skladu sa sporazumom o normalizaciji odnosa koji je 2020. godine postignut uz posredstvo SAD, poznatijim kao “Abrahamovi sporazumi“, a nakon toga je usledila i normalizacija odnosa između Bahreina i Izraela.

- Naša trgovina je već premašila milijardu dolara, potpisano je više od 120 sporazuma i nedavno je osnovan fond od 100 miliona dolara (za istraživanje i razvoj) - izjavio je Hercog u govoru na svetskom sajmu u emiratu Dubai.

On je rekao da je 250.000 Izraelaca do sada posetilo UAE i da se nada da će Emirati uzvratiti kada se ublaže restrikcije povezane sa kovidom-19.

Hercog je juče sleteo u prestonicu Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dabi gde je razgovarao o bezbednosti i bilateralnim odnosima sa faktičkim liderom UAE.

Iste noći, oko 20 minuta iza ponoći, UAE su saopštile da su presrele balističku raketu koju je ispalila jemenska grupa Huti orijentisana prema Iranu, što je treći takav napad na UAE u poslednje dve nedelje.

BONUS VIDEO:

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!