KAO BEG IZ KABULA: Reakcije iz Rusije i Ukrajine na evakuaciju američkih diplomata iz Kijeva

Novosti onlajn

24. 01. 2022. u 13:04

ZA zvaničnu predstavnicu Ministarstva inostranih poslova Rusije Mariju Zaharovu je čudna odluka Vašingtona da povuče službenike iz svoje ambasade u Kijevu. Čak i u Kijevu su ovu odluku nazvali preuranjenom.

КАО БЕГ ИЗ КАБУЛА: Реакције из Русије и Украјине на евакуацију америчких дипломата из Кијева

Foto: EPA

U intervjuu "Eho Moskva" Zaharova je primetila da je američka informativna i politička agenda nerazumna, dodavši da će ruska ambasada nastaviti normalno da funkcioniše.

- Ambasada Rusije u Kijevu radi normalno. Istina, uoči Nove godine su otišli članovi porodica diplomata, porodice. Neki su ostali, neki otišli. To je tako uoči Nove godine - objasnila je ona.

Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine je saopštilo da poštuje odluku američkih vlasti, ali smatra da je to „manifestacija preteranog opreza“.

- Poštujući pravo stranih država da osiguraju bezbednost svojih diplomatskih predstavništava, smatramo taj korak američke strane preuranjenim - saopštio je ruskim medijima predstavnik ukrajinskog MIP-a Oleg Nikolenko.

On je dodao da će američka ambasada nastaviti sa radom i da odlazak službenika ambasade „uopšte nije neophodan“.

I poznati ruski novinar Vladimir Solovjov osvrnuo se na odluku o evakuaciji američkih diplomata iz Kijeva.

- Odmah sam se setio Kabula. I tamo su Amerikanci bili zaboravili da obaveste saveznike o svojim planovima o evakuaciji - napisao je Solovjov na svom Telegram kanalu.

Ranije je Stejt department dozvolio američkim diplomatama da dobrovoljno napuste Ukrajinu zbog zaoštravanja situacije između SAD, NATO-a i Ukrajine, sa jedne strane, i Rusije sa druge strane. Za njim je usledila Velika Britanija i Australija.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024