NATO ŠALJE AVIONE U NAŠ KOMŠILUK: Alijansa razmešta dodatne snage na istok Evrope

Tanjug

24. 01. 2022. u 10:52 >> 11:17

NATO saveznici stavili su danas svoju vojsku u stanje pripravnosti i poslaće dodatne brodove i avione-lovce u svoje baze na istoku Evrope, jačajući snage i odbranu, u vreme, kako ističu u NATO-u, "kada Rusija nastavlja gomilanje vojske kod ukrajinske granice".

НАТО ШАЉЕ АВИОНЕ У НАШ КОМШИЛУК: Алијанса размешта додатне снаге на исток Европе

Foto: Depositphotos

Prethodnih dana brojne članice Severnoatlantske alijanse su objavile procene koje se tiču aktuelne situacije ili predstojećih raspoređivanja snaga, navodi se na sajtu NATO-a.

Danska šalje fregatu na Baltičko more i spremna je da pošalje četiri aviona tipa F16 u Litvaniju, kao podršku NATO misiji u regionu.

Španija će poslati brodove koji će se priključiti pomorskim snagama NATO-a i razmatra slanje aviona-lovaca u Bugarsku.

Francuska je izrazila svoju spremnost da pošalje trupe u Rumuniju koje su pod komandom NATO-a.

Takođe, Holandija šalje dva aviona tipa F35 u Bugarsku od aprila, kako bi pomogli aktivnostima NATO-a u regionu i staviće brod i kopnene jedinice u stanje pripravnosti.

I SAD su, takođe, stavile do znanja da razmatraju povećanje vojnog prisustva na istočnom kraku Alijanse.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da pozdravlja napore saveznika da stave na raspolaganje dodatne trupe Alijansi.

- NATO će nastaviti da preduzima sve neophodne mere da zaštiti i odbrani sve saveznike, ujedno jačajući istočni deo Alijanse. Uvek ćemo odgovoriti na bilo kakvo bezbednosno pogoršanje u našem okruženju - rekao je Stoltenberg, a preneo sajt NATO.

BONUS VIDEO: PINK PANTERI UHAPŠENI U ATINI: Pala i dva Srbina zbog pljačke prodavnice skupocene odeće

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)