RUSIJA NIJE NEPRIJATELJ EVROPI: Premijer Bavarske se protivi pooštravanju sankcija Rusiji

Novosti onlajn

22. 01. 2022. u 17:38

PREMIJER nemačke savezne države Bavarske Markus Zeder usprotivio se pooštravanju sankcija protiv Rusije i projekta „Severni tok 2“.

РУСИЈА НИЈЕ НЕПРИЈАТЕЉ ЕВРОПИ: Премијер Баварске се противи пооштравању санкција Русији

Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

- Niko ne može želeti rat u Evropi. Istovremeno, treba da se poštuju teritorijalni integritet i nezavisnost Ukrajine u skladu sa međunarodnim pravom. Ali konstantne nove pretnje i sve oštrije sankcije protiv Rusije ne mogu da budu rešenje – sa jedne strane zato što su sankcije odavno neefikasne, a sa druge – zato što bi te nove sankcije u većini slučajeva nama naštetile na isti način - rekao je Zeder u intervjuu za nemački „FAZ“.

Kako je rekao, isključivanje Rusije iz finansijskog sistema SVIFT, zatvaranje baltičkog gasovoda 'Severni tok 2' ili generalno prekid svih isporuka gasa iz Rusije uticali bi i na Nemačku.

- Čak i na vrhuncu Hladnog rata energetska veza između Sovjetskog Saveza i Nemačke nije dovođena u pitanje - rekao je Zeder.

Prema njegovom mišljenju, Zapad će u jednom momentu morati da odgovori na ključno pitanje: „Da li postoji plan za širenje NATO-a na račun Ukrajine ili ne?“, bez obzira na debate o pravu Moskve „da tu bilo šta diktira“.

- Čini mi je da je jedno jasno: širenje NATO-a na istok u slučaju Ukrajine još dugo neće biti na dnevnom redu - istakao je Zeder.

Takođe je konstatovao da je Rusija „težak partner, ali nije neprijatelj Evropi“, te da većina Nemaca želi stabilne i mirne odnose sa Moskvom, jer „treba nastaviti sa dijalogom, uprkos izazovima“.

Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ je u potpunosti završena 10. septembra 2021. godine. Kako bi gasovod bio pušten u rad potrebno je da kompanija „Nord strim 2 AG“ dobije registraciju nezavisnog transportnog operatera.

Projektu se aktivno protive Sjedinjene Američke Države koje promovišu svoj prirodni tečni gas u Evropsku uniju, kao i Ukrajina koja se plaši gubitka tranzita. Rusija je više puta pozivala da gasovod prestane da se pominje u kontekstu bilo kakve politizacije, jer je to komercijalni projekat koji je koristan i za Rusiju i za Evropsku uniju.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

PINK PANTERI UHAPŠENI U ATINI: Pala i dva Srbina zbog pljačke prodavnice skupocene odeće


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

JEDAN DETALJ PROBUDIO SUMNJU INSPEKTORIMA: Zašto je priveden otac ubijene Vanje