PUTIN NE BLEFIRA: Rusija "prešla Rubikon"

Novosti online

18. 01. 2022. u 11:00

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin i cela Rusija "prešli su Rubikon" kada su zahtevali da SAD i NATO vrate Severnoatlantsku alijansu na granice iz 1997. godine, smatra izraelski politikolog Jakov Kedmi.

ПУТИН НЕ БЛЕФИРА: Русија прешла Рубикон

Foto: EPA/Depositphotos/ilustracija

Moskva je tražila da se zapadni vojni blok vrati u stanje kada NATO nije uključivao zemlje istočne Evrope i postsovjetskog prostora. Od Amerikanaca se traži da daju šire garancije u vezi sa neraspoređivanjem sistema koji prete Ruskoj Federaciji u Evropi. Zapad greši ako uslove Moskve doživljava kao blef.

- Oni koji kažu da Rusija blefira jednostavno su nepismeni ljudi koji ne poznaju i ne razumeju ni istoriju, ni Rusiju. Ne sećam se nijednog slučaja da je Putin blefirao. Ako nešto kaže, namerava da to uradi, a Putina lično poznajem od 1994. godine - rekao je Kedmi na televiziji Radio Vera.

Foto: Printskrin

Moskva je, podsetimo, u nacrtu sporazuma o bezbednosnim garancijama, objavljenom još polovinom decembra, predložila Sjedinjenim Državama i NATO-u, između ostalog, smanjenje infrastrukture Alijanse i vraćanje na granice iz 1997. godine, neširenje NATO-a, posebno ne na Ukrajinu i Gruziju i neraspoređivanje raketa srednjeg i kraćeg dometa u oblastima odakle mogu da gađaju drugu stranu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PEKING SE VRAĆA U NORMALU: Od sutra blaže mere u tri gradske četvrti