KULEBA: Rusija blokira proces rešavanja situacije u Donbasu

Novosti onlajn

17. 01. 2022. u 17:55

UKRAJINA je ispunila svoj deo dogovora o rešavanju sukoba u Donbasu koji su postignuti na normandijskom samitu u Parizu, Kijev je konstruktivan i spreman da ide dalje, ali Rusija blokira taj proces - izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

КУЛЕБА: Русија блокира процес решавања ситуације у Донбасу

Foto: Printskrin

- Naši lideri su se okupili na samitu u Parizu 2019. godine, gde je usvojen dokument prema kojem su Ukrajina i Rusija preuzele određene obaveze, čije bi ispunjavanje trebalo da doprinese primeni Minskih sporazuma. Ako uzmete ovaj dokument i analizirajte šta je urađeno, onda ćete videti da je Ukrajina uradila svoj deo posla, a Rusija to nije uradila - rekao je Kuleba na konferenciji za medije posle sastanka sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok u Kijevu.

Prema njegovim rečima, Rusija takođe blokira rad kontakt grupe o Donbasu.

- Kada pitate šta radimo ili šta treba da se uradi da bi se održao normandijski samit, onda je, zapravo, mnogo toga već urađeno: Ukrajina je ispunila svoj deo odluke pariskog samita, Ukrajina je spremna da krene po svim kolosecima Minskih sporazuma u ​​trilateralnoj kontakt grupi. Sve što treba da dobijemo je spremnost Rusije da radi u dobroj veri i u normandijskom formatu i u trilateralnoj kontakt grupi. To je zadatak za diplomate - istakao je Kuleba.

On je dodao da je Kijev konstruktivno nastrojen i spreman da ide napred u procesu rešavanja situacije.

- Mi zauzimamo veoma konstruktivan stav u vezi sa tim, ali, nažalost, naša konstruktivnost ne dobija uzajamnu konstruktivnost Rusije - objasnio je ukrajinski ministar.

Normandijski format pregovora o Ukrajini postoji od juna 2014. godine. Tada su, tokom obeležavanja 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, lideri Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske prvi put razgovarali o rešavanju sukoba u Donbasu. Poslednji samit održan je u Parizu 9. decembra 2019. godine. U poslednje vreme strane na različitim nivoima razgovaraju o izgledima za saradnju u ovom formatu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)