POROŠENKO SE VRATIO DA RATUJE SA ZELENSKIM: Nekadašnji predsednik Ukrajine iz Poljske stigao u Kijev

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

17. 01. 2022. u 22:37

BIVŠI predsednik Ukrajine, a sada poslanik u parlamentu Petar Porošenko, vratio se u ponedeljak ujutro iz Poljske u Kijev.

ПОРОШЕНКО СЕ ВРАТИО  ДА РАТУЈЕ СА ЗЕЛЕНСКИМ: Некадашњи председник Украјине из Пољске стигао у Кијев

Petar Porošenko, Foto AP

Ispred aerodroma se okupilo oko hiljadu njegovih pristalica sa transparentima.

Problemi za Porošenka su počeli već na pasoškoj kontroli, gde je zaustavljen i gde su predstavnici Državnog istražnog biroa pokušali da mu uruče poziv za sud, ali je on to odbio. U Ukrajini ga terete za izdaju domovine i potpomaganje terorizma jer su njegove kompanije kupovale ugalj od pobunjenika iz Donbasa, iz Donjecke i Luganske oblasti.

Porošenku su proveravali dvadesetak minuta pasoš da bi "utvrdili njegov identitet".

Njegov komentar je bio da vlasti tako žele da ga oteraju iz zemlje.

Jedan od sudova u Kijevu je danas trebalo da odluči hoće li Porošenku biti određen pritvor, ali su njegovi advokati zatražili da se upoznaju sa optužnicom.

Pre povratka u Ukrajinu Porošenko je dao intervju izdanju "Leva obala", u kojem je rekao da neće dozvoliti da ga hapse kao što je to dozvolila svojevremeno Julija Timošenko.

- Štiteći sebe, zaštitiću Ukrajinu - kazao je Porošenko, koji sve optužbe oko uvoza uglja iz decembra meseca negira.

Ali kada su istražitelji prvi put hteli da mu uruče poziv, on je pobegao u Tursku a zatim u Poljsku.

Porošenko veruje da će uz pomoć svoje partije uspeti da na idućim predsedničkim izborima pobedi Vladimira Zelenskog.Činjenica je da je popularnost Zelenskom jako pala. On sada pokušava da upravo borbom protiv oligarha i suzbijajući korupciju poboljša rejting.

Ako Porošenko bude osuđen i stvarno mu se dokaže krivica, teško da će imati šanse na narednim predsedničkim izborima. Nedavno je sud u Kijevu blokirao Porošenkovu imovinu - dva stana u Vinici i Kijevu, kao i dvorac u Kozini.

MEDVEDČUK

INTERESANTNO je da se za isto krivično delo "trgovine sa separatistima u Donbasu", sudi i Viktoru Medvedčuku, lideru partije Opoziciona platforma, koji se zalaže za normalizaciju odnosa i vraćanje prava Rusima koji žive na istoku Ukrajine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna