ZADATI OŠTAR BOL RUSIJI: Amerika pripremila 18 scenarija u slučaju „invazije“ na Ukrajinu

Novosti onlajn

15. 01. 2022. u 22:42

SJEDINjENE Američke Države pripremile su 18 različitih scenarija delovanja u slučaju eskalacije oko Ukrajine, izjavila je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland u intervjuu za „Fajnenšal tajms“.

ЗАДАТИ ОШТАР БОЛ РУСИЈИ: Америка припремила 18 сценарија у случају „инвазије“ на Украјину

Foto: Depositphotos

- Neću preliminarno da kažem kojih konkretno 18 scenarija smo pripremili. Samo ću reći da smo mi i naši saveznici spremni da brzo zadamo oštar bol ako Rusija napravi bilo kakav (agresivan) korak - istakla je Nulandova, precizirajući da se američke i evropske sankcije protiv Moskve mogu razlikovati, te da Vašington pregovara sa evropskim saveznicima po pitanju mogućeg odgovora.

Pregovori o bezbednosti

Kometarišući rusko-američke pregovore o bezbednosnim garancijama, Nulandova je istakla da su strane saslušale jedna drugu, ali da je potrebno više vremena za postizanje sporazuma.

- Vašington radi na pisanim odgovorima ruskim zvaničnicima - saopštila je Nulandova.

Istovremeno je poručila da SAD nameravaju da nastave dijalog sa Rusijom.

- Smatramo da možemo da smanjimo napetost i postignemo napredak u nekim pitanjima pomoću diplomatije. Nadamo se i očekujemo da će Moskva ostati za pregovaračkim stolom, ali izbor je na (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu - ocenila je Nulandova.

Kako je precizirala, pregovori treba da se vode na osnovu reciprociteta, odnosno da obe strane iskažu šta ih brine.

Podsetimo, Moskva je u decembru uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi. U Briselu je u sredu održana sednica Saveta Rusija-NATO koji je bio nastavak rusko-američkih pregovora o bezbednosnim garancijama održanim 9-10. januara u Švajcarskoj.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku