AVIONI, TENKOVI, BRODOVI - 40.000 NATO VOJNIKA NA MANEVRIMA: Alijansa će održati najveće ovogodišnje vežbe u Norveškoj

Novosti online

13. 01. 2022. u 22:16

OPERATIVNA komanda Oružanih snaga Norveške obavestila je komandu Severne flote Rusije o pojedinostima velikih multinacionalnih vojnih vežbi „Hladan odgovor 2022“ (Cold Response–2022) koje će biti održane u martu i aprilu, saopštila je pres-služba Severne flote.

АВИОНИ, ТЕНКОВИ, БРОДОВИ - 40.000 НАТО ВОЈНИКА НА МАНЕВРИМА: Алијанса ће одржати највеће овогодишње вежбе у Норвешкој

Foto printskrin jutjub US military channel

Radi se o najvećim vežbama NATO-a ove godine.

Kako je saopštila norveška strana, vežbe će se održavati u nekoliko faza od kojih će pojedine biti izvedene na Norveškom moru, kao i na teritoriji severnog i centralnog dela Norveške.

U manevrima će učestvovati delovi nacionalnih Oružanih snaga Norveške, oko 28 država-članica NATO-a i zemalja-partnera bloka sa ukupnim brojem od otprilike 40.000 ljudi.

Norveško Ministarstvo odbrane ističe da je reč o najvećim vojnim vežbama u novijoj istoriji zemlje i najvećim vežbama NATO-a planiranim za ovu godinu.

Vojni resor poziva sve članove OEBS-a da „prate vežbe i pozdravlja učešće ruskih posmatrača“.

U saopštenju Severne flote se precizira da je komandant Operativne komande norveških Oružanih snaga general-potpukovni Ingve Odlo izvestio je komandanta Severne flote admirala Aleksandra Moisejeva o preliminarnim planovima predstojećih vežbi na kojima će, osim norveške vojske, učestvovati i brojne druge zemlje-učesnice NATO-a.

Odlo je naveo da se Oružane snage Norveške strogo pridržavaju Bečkog dokumenta o merama za jačanje poverenja i bezbednosti usvojenog na forumu OEBS-a 2011. godine, kao i da se zalažu za transparentnost vojnih vežbi. Moisejev je, sa svoje strane, zahvalio na pruženim informacijama i poželeo kolegama da bezbedno održe manevre.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - KAD DRŽAVA BRINE O ŠAMPIONIMA! Kako su se nizali uspesi Srbije u 2021.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade