KAZAHSTANSKI MINISTAR ZABRINUO RUSE: Predsednik Kazahstana Tokajev imenovao za ministra informisanja i društvenog razvoja poznatog rusofoba

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

13. 01. 2022. u 18:47

NEUOBIČAJENO i vrlo oštro moskovski mediji su reagovali na imenovanje novog ministra informacija i društvenog razvoja Kazahstana.

КАЗАХСТАНСКИ МИНИСТАР ЗАБРИНУО РУСЕ: Председник Казахстана Токајев  именовао за министра информисања и друштвеног развоја познатог русофоба

Foto: Profimedia

Ruska javnost je šokirana da je predsednik Tokajev na tu funkciju imenovao Askara Umarova čoveka koji se do sada isticao rusofobskim tekstovima koje je objavljivao na raznim sajtovima u zemlji kao i preko TurkMedija.

Umarova u Moskvi smatraju turskim propagandistom i rusofobom koji na društvenim mrežama pokazuje svoju netrpeljivost prema Rusima.

Jevgenij Primakov koji rukovodi "Rossotrudničetvom" organizacijom koja se brine za svoju dijasporu kazao je da je Umarov više puta vredjao Ruse. Zbog toga je Jevgenij Primakov poručio da Rossotrudničestvo ne saradjuje sa rusofobima i ne nameravamo da saradjuje sa Umarovom.

Skandalozni ministar poziva ruske novinare da ga ne demonizuju i tvrdi kako on ima dobre odnose sa Rusima.

Foto: Tanjug AP

-Na svim dužnostima na kojima sam bio uspešno sam sarađivao sa Rusima i drugim partnerima. Znam koliko su važni partnerski odnosi Kazahstana sa Rusijom. Privržen sam toleranciji i prijateljstvu naroda, jedinstvu naroda kazahastana i bratskim odnosima sa susedima, napisao je Umarov.

Kakvu je ljutinu i zabrinutost izazvao izbor za ministra Askara Umarova pokazuje naslov u visokotiražnom dnevniku "Moskovski komsomolac" - Jeli trebalo spašavati kazahstanski režim?

U prijašnjoj vladi Umarov je bio zamenik ministra informacija, a rusfobske nacionalkističke tekstove pisao je pod pseudonimom Askar Kumiran. Poslednjih godina on se zalagao za ukidanje ruskih medija u Kazahstanu i bio je protiv upotrebe ruskog jezika. U tekstovima punim mržnje pisao je "zbogom neokupana Rusijo". Zamerao je Kazasima koji su zajedno sa Rusima slavili Dan pobede. Bio je protiv tog praznika tvrdeći da se na njemu samo pije votka i slavi tuđa pobeda.

Politikolozi sa kojima su razgovarali novinari "Moskovskog komsomolca" smatraju da je predsednik Kasim Tokajev je imenovao tog nacionalistu jer stvara široku koaliciju iz različitih snaga. Politikolog Konstantin Kalačov misli da će Tokajevu zamerati jedan broj zemljaka zašto je u pomoć pozvao vojnike iz Rusije, Belorusije, Jermenije, Kirgizije i Tadžikistana. Više politikologa prognozira da će se kad ojača Tokajev osloboditi tih nacionalista.

Oni koji su pokušali da sruše Tokajeva upravo su se oslanjali na nacionaliste, muslimanske radikale. Verovatno Tokajev želi da oslabi svoje protivnike tako što će deo nacionalista privući na svoju stranu, kaže Konstantin Kalačov.

Jedan od ruovodioca Instituta za izučavanje zemalja Saveza nezavisnih država (bivših sovjetskih republika) Andrej Grozin objašnjava da je jedan broj kazahstanskih političara nacionalista jako vezan za Tursku.

Kazahstan je suverena država i jasno je da joj niko ne može nametati ko će joj biti ministri. Ali se može postaviti pitanje trebaju li i dalje biti u vlasti oni koji godinama rade na udaljavanju dve susedne zemlje i šire mržnju protiv Rusa, poručuju moskovski politikolozi. Oni tvrde da je deo kazahstanske elite je otvoreno antiruski raspložen i da greše oni koji misle da će se posle ruske vojne pomoći i spašavanja zemlje od rasula situacija bitno izmeniti. Umarov je Ruse nazivao "nametnutom a ne autohtonom dijasporom". Smatrao je da Rusi trebaju biti sretni što se poštuju njihova prava jer su oni kolonizatori.

BONUS VIDEO - KAD DRŽAVA BRINE O ŠAMPIONIMA! Kako su se nizali uspesi Srbije u 2021.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!