KO IMA OVAJ SIMPTOM OMIKRONA ZAVRŠI U BOLNICI: Stručnjak za koronu otkrio ko je u najvećoj opasnosti - pluća stradaju

Novosti online

11. 01. 2022. u 22:03

IAKO se smatra "blažom" varijantom virusa, nova mutacija korone koja preti da pohara planetu i kojom će prema prognozama svetskih stručnjaka za dve nedelje biti zaraženo više od 50 odsto Evrope posebnu opasnost predstavlja za jednu grupu ljudi.

КО ИМА ОВАЈ СИМПТОМ ОМИКРОНА ЗАВРШИ У БОЛНИЦИ: Стручњак за корону открио ко је у највећој опасности - плућа страдају

Foto: D. Milovanović

Naravno, reč je o nevakcinisanima.

Još na samom početku pojave ove mutacije, primećeno je da najbolju zaštitu od ovog soja, a za koji je odmah utvrđeno da se lakše i brže prenosi, ne pruža "prirodni imunitet", odnosno onaj nastao usled preležanog kovida. Najveće šanse da izbegnete da se inficirate omikronom imate ukoliko ste "potpuno vakcinisani", što znači da ste primili i buster dozu. I, naravno, da se čuvate, a to znači nosite masku i držite distancu.

Virusolog i takozvani stručnjak za korona virus, dr Robert Kvigli otkrio je na koje simptome omikrona treba posebno da obratimo pažnju, odnosno koji predstavljaju realan razlog za brigu ukoliko nismo vakcinisani.

Kao prvo, on je naglasio da ne postoji nijedan simptom omikrona koji bi trebalo da izazove posebnu zabrinutost ako je osoba vakcinisana.

- Omikron predstavlja veći razlog za zabrinutost ukoliko niste vakcinisani. Oni koji su primili vakcinu ne bi trebalo da brinu ni zbog jednog posebnog simptoma - kaže dr Kvigli.

Sa druge strane, drugačija je situacija za one koji nisu primili cepivo.

- Međutim, oni koji su nevakcinisani češće imaju groznicu od vakcinisanih i zbog respiratornog distres sidroma imaju značajno veću stopu hospitalizacije - kaže.

Ranije su predstavnici SZO naveli specifične simptome na koje treba obratiti pažnju jer najčešće dovode do hospitalizacije. U zavisnosti od starosti osobe, simptomi mogu da se drugačije manifestuju. Pacijent može da izgleda dehidrirano, da ima kratak  dah ili bolove u grudima. Takođe se mogu žaliti na vrtoglavicu i mučninu, što se u poslednje vreme spominju kao sve češći "tihi" simptomi omikrona.

BONUS VIDEO - POSLEDNjE ŠTO VIDE LjUDI KOJI UMRU OD KORONE: Doktor iz kovid bolnice objavio snimak upozorenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)