DVE DOZE FAJZERA ŠTITE DECU OD OZBILJNE UPALE ORGANA: U utrastu od pet do 11 godina je najkritičnije

Tanjug

08. 01. 2022. u 22:12

DVE doze vakcine farmaceutskih kompanija Fajzer/Bajontek pružaju zaštitu protiv retke, ali ozbiljne upale organa koja se može pojaviti kod dece nedeljama nakon infekcije kovidom 19, objavili su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti i zaraza (CDC).

ДВЕ ДОЗЕ ФАЈЗЕРА ШТИТЕ ДЕЦУ ОД ОЗБИЉНЕ УПАЛЕ ОРГАНА: У утрасту од пет до 11 година је најкритичније

Foto: Depositphotos

Procene ukazuju da je vakcina efikasna 91 odsto u sprečavanju multisistemskog inflamatornog sindroma kod dece uzrasta od 12 do 18 godina, navedeno je u studiji koju je objavio CDC.

Reč je o sindromu koji kod dece izaziva zapaljenje srca, pluća, bubrega i mozga dve do šest nedelja nakon blage ili asimptomatske infekcije kovidom.

Deca uzrasta od pet do 11 godina su u najvećem riziku od multisistemskog inflamatornog sindroma, ali je njihova imunizacija u SAD odobrena tek krajem oktobra i ona nisu bila uključena u analizu, prenosi Glas Amerike.

Procena koju je objavio CDC objavljena je na osnovu posmatranja 283 pacijenta koji su boravili u više desetina bolnica u dvadeset američkih država između jula i decembra, kada je dominirala delta varijanta kovida 19.

Najtežih 38 slučajeva upalnog sindroma kojima su bili na aparatima za održavanje života nisu vakcinisani, navedeno je u studiji.

BONUS VIDEO:

NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)