DOBRA VEST O OMIKRONU: Ohrabruju podaci iz Južne Afrike, lekari poručuju – prošao pik novog talasa, broj zaraženih manji 20 odsto

Novosti online

22. 12. 2021. u 21:43

SVET nema mira otkako se pojavio kovid-19, a sada zabrinutost ponovo raste zbog omikron soja.

ДОБРА ВЕСТ О ОМИКРОНУ: Охрабрују подаци из Јужне Африке, лекари поручују – прошао пик новог таласа, број заражених мањи 20 одсто

Foto: EPA

Pojavio se u Južnoj Africi, vrlo brzo raširio po mnogim državama sveta, a naučnici kažu da se brže prenosi, ali da srećom u većini slučajeva ne izaziva teže kliničke slike.

Sada dobra vest o ovom soju stiže gde je novi talas pandemije i počeo – iz Južne Afrike! Tamošnji stručnjaci kažu da je broj slučajeva korone počeo značajno da opada, manji je za čak 20 odsto u odnosu na prošlu nedelju.

- Ovo je ohrabrujuće i prilično optimistično jer pokazuje trend opadanja brojki zaraženih - kaže tamošnji epidemiolog dr Mišel Grum. Ipak, dodaje da možda ovi brojevi ne pružaju pravu sliku jer je zbog praznika smanjen broj testiranih.

U provinciji Gauteng, u epicentru epidemije u Južnoj Africi, međutim, čini se da je "pik" novog talasa prošao prošle nedelje, dodaje dr Grum. Iako je u ovoj gusto naseljenoj provinciji beleženo više od četvrtine svih slučajeva u zemlji prošle nedelje, taj broj je ipak bio skoro duplo manji u odnosu na nedelju dana ranije. Takođe, u još tri provincije Južne Afrike prijavljen je trend opadanja u broju zaraženih, dok u provincijama na obali broj zaraženih i dalje raste.

Omikron varijanta korone je dominantna u Južnoj Africi i čini čak 95 odsto svih pozitivnih testova na koronu.

Studije sprovedene u ovoj zemlji pokazale su da je omikron manje opasan od prethodnih varijanti korone. U prve četiri nedelje novog talasa epidemije, 5,7 odsto obolelih je primano u bolnice, u poređenju sa 15,6 odsto obolelih od delta soja i 16,2 odsto inficiranih beta varijantom.

BONUS VIDEO - "NOVOSTI" U CRVENOJ KOVID ZONI U BATAJNICI: Nevakcinisani su u smrtnoj opasnosti, oboleli pristižu

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024