SREĆNA NOVA BEZ LJUBLJENJA: Stroge mere u Francuskoj pred novogodišnje i božićne praznike

Goran ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

19. 12. 2021. u 22:05

SUOČENE sa velikim brojem novozaraženih osoba korona virusom, francuske vlasti su pribegle novim merama, u susret novogodišnjim praznicima, očekujući da tako obuzdaju peti talas i spreče još veći pritisak na bolnice.

СРЕЋНА НОВА БЕЗ ЉУБЉЕЊА: Строге мере у Француској пред новогодишње и божићне празнике

Foto: EPA

Ubuduće, sve osobe, bez obzira na to da li su vakcinisane ili ne, moraće da rade test nekoliko sati pre odlaska na proslavu. Vakcinisanje je otvoreno za decu uzrasta od 5 do 11 godina, koje žive u kontaktu s imunodepresivnim osobama i ljudima sa pratećim bolestima.

Od 3. januara, treću dozu vakcine moći će da prime sve osobe starije od 18 godina već 4 meseca posle prethodne doze. Stariji od 65 godina moraju da imaju treću dozu da bi im važila sanitarna propusnica. Za sve ostale, rok da prime treće cepivo je 15. januar, najkasnije sedam meseci posle drugog. Za sada, još važi PCR test ne stariji od 24 sata, ali već od početka januara očekuje se uvođenje samo vakcinalne propusnice.

Nošenje maske je obavezno u svim zatvorenim prostorima koji primaju publiku. Preporučuje se provetravanje deset minuta na svaki sat. Mere distanciranja treba strogo da se poštuju na zabavama za kraj godine, a to između ostalog podrazumeva i da ne bude ljubljenja. Što manje ljudi na slavlju, to bolje, preporučuju vlasti.

Zabranjuju se nekontrolisana okupljanja napolju i konzumiranje alkohola na javnom mestu, a lokalne vlasti se pozivaju da odustanu od vatrometa i novogodišnjih koncerata, ukoliko na njima ne može da se poštuje distanciranje. U firmama ne bi trebalo da se organizuju novogodišnji kokteli.

Foto: EPA

U školama maske su obavezne čak i u školskom dvorištu, u kantinama treba da se organizuje cirkulacija bez mnogo mešanja đaka, kao i da se izbegavaju sportovi "s puno inteziteta". Čim se pojavi prvi slučaj bolesti u razredu, svi đaci moraju da se testiraju. Učenici od 6. razreda pa nadalje, moći će, ako se neko inficira u razredu, nastaviti da idu na nastavu samo ako su potpuno vakcinisani, dok će ostali učiti od kuće tokom perioda izolacije.

Diskoteke i noćni klubovi biće zatvoreni do 6. januara. To isto važni i za plesne klubove, kao i za bine na kojima se igra, u restoranima ili barovima. Na božićnim vašarima, napolju, moći će da se jede samo u posebno određenim prostorima. Građani su pozvani da limitiraju broj gostiju i na kućnim zabavama. Firme su pozvane da organizuju rad od kuće za sve zaposlene kad god je to moguće, bar 2 do 3 dana sedmično. Sastanke uživo treba organizovati što ređe.

Foto: EPA

Sve osobe starije od 12 godina, koje ulaze na francusku teritoriju, moraće da prilože negativan test, ne stariji od 24 ili 48 sati, zavisno od toga iz koje zemlje dolaze. Izuzetak su osobe koje imaju dve doze vakcine i pri tom dolaze iz neke od članica EU, Andore, Islanda, Lihtenštajna, Monaka, Norveške, San Marina, Svete Stolice ili Švajcarske.

BONUS VIDEO - SPOMENIK LUTALICI: Pas koga su svi voleli bio je zaštitnik i mačaka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri