AGENTI CIA U RUSKOJ VLADI: Predsednik Rusije podsetio kako su strani savetnici svojevremeno "pomagali" privatizaciju

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

10. 12. 2021. u 19:42

Sredinom devedesetih i početkom ovog veka kao savetnici ruske vlade sedeli su oficiri Centralne obaveštajne službe SAD. Bavili su se privatizacijom. To je jedan primer, a bilo ih je mnogo.

АГЕНТИ ЦИА У РУСКОЈ ВЛАДИ: Председник Русије подсетио како су страни саветници својевремено помагали приватизацију

Andrej Šlejfer i Džonatan Hej / Foto Arhiva

Izjavio je ovo predsednik Vladimir Putin na sednici Saveta za razvoj građanskog društva. Putin je tako ilustrovao kako su druge države pokušavale da utiču na Rusiju sredinom devedesetih godina. Ti isti "savetnici" su kasnije bili krivično gonjeni u SAD, jer kao saradnici CIA nisu smeli da se bave biznisom i učestvuju u privatizaciji.

Iako ovog puta Putin nije govorio o imenima, zna se da se radi o Andreju Šlejferu i Džonatanu Heju koji su bili konsultanti ruske vlade u vreme privatizacije. Oni su radili u blizini Anatolija Čubajsa, koji je početkom devedestih bio potpredsednik vlade zadužen za proces privatizacije državne imovine.

Šlejfer je Jevrejin rođen u Moskvi, koji je kao dete s roditeljima 1976. godine emigrirao u SAD. Tamo je napravio karijeru na univerzitetu, što mu je omogućilo da dođe kao savetnik u Moskvu. Kako su zapadne službe vrbovale te ekonomiste mediji nisu pisali, ali su u SAD 2005. godine bili kažnjeni sa više desetina miliona dolara. Interesantno je da je Anatolij Čubajs izjavio 2013. godine da, dok je bio potpredsednik ruske vlade, nije dobio nekakav dokument o tome da su Šlejfer i Hej agenti zapadnih službi. Osim toga, Čubajs kaže da u Rusiji postoje službe koje je trebalo da otkriju da su Šlejfer i Hej agenti.

I u vojsku su zapadni špijuni uspeli da uđu.- U našim objektima gde je atomsko oružje sedeli su američki specijalisti koji su tamo dolazili na posao svaki dan, a na njihovim stolovima su bile američke zastave - kazao je Putin.

Kasnije je postala samostalnija, rasle su mogućnosti oružanih snaga i odnos prema Rusiji je počeo da se menja. Putin je naglasio da čim je Rusija počela da govori o svojim interesima i jača suverenitet, ekonomiju i mogućnosti oružanih snaga počeli su se koristiti razni instrumenti uticaja na unutrašnju politiku Rusije kroz razne organizacije koje se finansiraju iz inostranstva.

PROMENA POSLE BOMBARDOVANjA SRJ

Putin je podsetio kako se menjao i odnos prema predsedniku Borisu Jeljcinu. "Sve je bilo dobro i tapšali su ga po ramenu, ali čim je digao glas u zaštitu Jugoslavije, jer je nepravedno bombardovana, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN kada je prekršeno međunarodno pravo, odmah se promenio odnos prema Rusiji i prema Jeljcinu lično", kazao je Putin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMA NAGRADE ZA TERORIZAM: SAD stavile veto na prijem Palestine u Ujedinjene nacije