BAJDEN SPREMAN DA UČINI USTUPAK PUTINU: "Fajnenšel tajms" o pregovorima predsednika Amerike i Rusije

Novosti online

09. 12. 2021. u 08:47

PREDSEDNIK Amerike Džozef Bajden načinio je značajan diplomatski ustupak Rusiji izjavom da se priprema susret na kojem bi bila razmotrena zabrinutost Moskve zbog širenja NATO-a, piše "Fajnenšel tajms".

БАЈДЕН СПРЕМАН ДА УЧИНИ УСТУПАК ПУТИНУ: Фајненшел тајмс о преговорима председника Америке и Русије

Foto AP

Moskva želi, navodi britanski dnevnik, da Alijansa preuzme na sebe odgovornost i odustane od širenja na Istok i da se uzdrži od raspoređivanja kontingenata u zemljama koje se graniče sa Rusijom, a koji mogu biti upotrebljeni za napad na nju.

- Ali Bajdenovo pominjanje potencijalnog kompromisa sa Moskvom u istočnoj Evropi plaši mnoge istočnoevropske članice NATO-a i saveznike SAD koji strahuju da bi (ruski predsednik Vladimir) Putin iskoristio pretnju primene vojne sile kako bi dobio ustupke po pitanju vojnog prisustva Amerike u Evropi - navodi FT.

Datum susreta na najvišem nivou biće najavljen krajem nedelje, saopšteno je ranije u Beloj kući, a na samitu bi pored Rusije i Amerike učestvovala još četiri ključna saveznika Vašingtona, mada Bajden nije precizirao o kojim zemljama se radi, navodi se u članku.

Podsetimo, u utorak je održan razgovor Putina i Bajdena putem video-veze, koji je trajao oko dva sata. Pomoćnik ruskog lidera Jurij Ušakov saopštio je da je predsednik Rusije Vladimir Putin svom američkom kolegi Džozefu Bajdenu tokom onlajn razgovora govorio o "crvenim linijama" i pretnjama koje zabrinjavaju Moskvu. Američki lider je, sa svoje strane, izrazio zabrinutost zbog zaoštravanja situacije oko Ukrajine. Prema rečima Ušakova, šef Bele kuće je takođe upozorio Putina da SAD spremaju velike sankcije u slučaju dalje eskalacije situacije oko Ukrajine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili