OLAF ŠOLC NA KLACKALICI SA ZELENIMA: Koalicioni partner najavljuje tvrđi stav prema Rusiji, Kini i Zapadnom Balkanu

I. STANOJEVIĆ

08. 12. 2021. u 23:14

DEVETI posleratni nemački kancelar, Olaf Šolc, u sredu je, posle izbora u Bundestagu i polaganja zakletve, zvanično stupio na najvišu funkciju u državi.

ОЛАФ ШОЛЦ НА КЛАЦКАЛИЦИ СА ЗЕЛЕНИМА: Коалициони партнер најављује тврђи став према Русији, Кини и Западном Балкану

Foto: Tanjug/AP Photo

Iako se pozicionirao kao prirodan naslednik Angele Merkel, kome su najvažniji kontinuitet i stabilnost državne politike, Šolc bi zbog najava "tvrđeg pristupa" u spoljnoj politici iz "semafor vlade", koju čine njegove socijaldemokrate, liberali i Zeleni, mogao da se nađe na "klackalici" i suoči sa problemima.

Ovaj političar je, kako navode zapadni mediji, "siguran par ruku" koji će voditi Nemačku kroz lepezu izazova, od pandemije virusa korona i klimatske krize, do suočavanja sa Rusijom i Kinom. S druge strane, mogla bi da ga osujećuje nova šefica diplomatije, "zelena" Analena Berbok, koja mu je bila rival i u kancelarskoj trci. Ministarka, rođena iste godine kao i partija koju predvodi, poznata je po pragmatičnom stavu koji dosledno neguje, s obzirom na to da je "političko dete" Joške Fišera, prethodnika na obe funkcije, i partijskoj i državnoj. A, upravo je Fišer bio taj koji je, 1999. godine, uspeo da ubedi poslanike Bundestaga da odobre agresiju NATO na SRJ.

Berbokova će, bez sumnje, nastojati da Fišerovo političko nasleđe ugradi u buduću spoljnopolitičku strategiju postmerkelovske ere. U sklopu toga je i politika "čvrste ruke" u odnosima sa Rusijom i Kinom, kao i državama Zapadnog Balkana. Od toga kako će funkcionisati "klackalica" na kojoj su umereni Šolc i poprilično ostrašćena Berbokova, zavisiće realna politika Berlina. Ona je i velika protivnica gasovoda "Severni tok 2", jer, kaže, prolazi rutom, suprotnom geostrateškim interesima EU i destabilizuje Ukrajinu.

Berbokova je, osim toga, vatreni zagovornik saradnje Berlina i NATO i jačanja Bundesvera. "Ne smemo se saginjati", glasi njena omiljena bezbednosna deviza.

Zbog svega toga ostaje otvoreno pitanje da li će Šolc uspeti da "zauzda" Berbokovu. Jer, činjenica da je dobro ispekao zanat kao Merkelin višegodišnji vicekancelar, ipak nije dovoljna garancija da će uspeti da očuva kontinuitet berlinske politike ni na domaćem, ni na inostranom terenu.

ANGELA VIŠE NIJE NAJMOĆNIJA

FILANTROP i bivša supruga osnivača "Amazona" Džefa Bezosa Mekenzi Skot našla se na vrhu "Forbsove" liste 100 najmoćnijih žena sveta i tako je zamenila bivšu kancelarku Angelu Merkel kojoj je ta titula pripala na 15 od prethodnih 17 rang-lista američkog magazina. Merkelova ne samo da više nije u vrhu, već je uopšte nema na najnovijoj listi objavljenoj 7. decembra. Potpredsednica SAD Kamala Haris zauzela je drugo mesto na listi, a treće mesto pripalo je predsednici Evropske centralne banke Kristin Lagard.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)