BAJDENOV SAVETNIK O "SEVERNOM TOKU": To je poluga pritiska protiv "ruske agresije"

Novosti online

08. 12. 2021. u 07:39

GASOVOD "Severni tok 2" predstavlja polugu pritiska Zapada na Moskvu da ne rizikuje pokretanjem invazije na Ukrajinu, rekao je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost DŽejk Salivan.

БАЈДЕНОВ САВЕТНИК О СЕВЕРНОМ ТОКУ: То је полуга притиска против руске агресије

OKONČANO Brod "Fortuna", Foto AP

- Što se tiče "Severnog toka 2", činjenica je da gas u ovom trenutku ne ide tim gasovodom, što znači da on nije u funkciji, a to opet znači da on nije poluga uticaja u rukama Putina (ruskog predsednika) - naveo je Salivan na brifingu za novinare.

Prema njegovim rečima, gasovod je zapravo sredstvo za vršenje pritiska u rukama Zapada.

- Ako Vladimir Putin želi da vidi da gas teče kroz gasovod, možda neće želeti da rizikuje pokretanjem invazije na Ukrajinu - smatra američki zvaničnik.

Salivanova izjava usledila je nakon što su putem video-konferencije razgovarali predsednici dve zemlje. Jedna od glavnih tema bila je Ukrajina.

Američki predsednik DŽozef Bajden je tokom razgovora istakao, navodno, "preteći" karakter pomeranja ruskih trupa u blizini ukrajinskih granica i naveo koje sankcije bi SAD i njihovi saveznici bili spremni da preduzmu u slučaju dalje eskalacije situacije, dok je ruski lider naglasio da ne treba prebacivati odgovornost na Rusiju, jer NATO preduzima "opasne pokušaje ulaska na teritoriju Ukrajine".

Podsetimo, zapadni mediji su više puta optuživali Rusiju da priprema navodnu invaziju na Ukrajinu, licitirajući s brojem vojnika koje je Moskva koncentrisala na granici – od 75.000 do 175.000.

Moskva je na sve optužbe odgovorila stavom da ni za koga ne predstavlja pretnju, a da je premeštanje snaga na njenoj teritoriji – njeno ustavno, suvereno pravo.

U Rusiji takođe smatraju da zapadne zemlje koriste priču o navodnoj invaziji kako bi dalje pomerile svoje snage na Istok.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SZO: Nema potrebe za masovnom vakcinacijom u Evropi i Americi zbog majmunskih boginja