ŠTA SE KRIJE IZA "RUSKE PRETNJE": Švedski profesor uhvatio Ameriku i NATO u laži

Novosti online

07. 12. 2021. u 17:05

ZAPAD je izmislio „rusku pretnju“ kako bi motivisao postepenu integraciju Švedske u NATO i SAD, napisao je švedski politikolog Per Salander u članku objavljenom u listu Dagens arena.

ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА РУСКЕ ПРЕТЊЕ: Шведски професор ухватио Америку и НАТО у лажи

Foto: Depositphotos

Prema rečima profesora emeritusa sa Univerziteta Umeo, analizirajući nedavne izjave švedskih političara i njihove realne postupke na međunarodnoj areni, može se izvući samo jedan zaključak – "o dugoj ruci" Vašingtona u severnoj Evropi.

Pri tom, Salander je naglasio da sve vesti o navodnoj pretnji Švedskoj od Moskve sadrže mali element istine koja se odnosi isključivo na raskol u švedskom društvu.

Istovremeno, politikolog je podsetio na redovno učešće Stokholma u vojnim vežbama NATO-a u Baltičkom moru. On je dodao da snage samoodbrane u Gotlandu obučavaju američki marinci.

- Navodna ruska agresija nije ništa drugo do konstrukcija koja seje podele i koja ima za cilj da motiviše postepenu integraciju Švedske sa SAD i NATO-om - zaključio je Salander.

Ranije je ruska ambasada u SAD saopštila da Rusija nikome ne prete, dok je pomeranje trupa na njenoj teritoriji - suvereno pravo svake zemlje.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)