EU JE PUKLA PO ŠAVU, ULAZIMO U NOVO DOBA: Viktor Orban o najvećim problemima Starog kontinenta

Novosti online

07. 12. 2021. u 08:33

TKANINA Evropske unije razdvojila se po šavu zbog migrantske krize i biće potrebni nadljudski napori za obnavljanje evropske saradnje u post-Merkel eri, tvrdi mađarski premijer Viktor Orban.

ЕУ ЈЕ ПУКЛА ПО ШАВУ, УЛАЗИМО У НОВО ДОБА: Виктор Орбан о највећим проблемима Старог континента

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić/Depositphotos

Mađarski predsednik vlade Viktor Orban objavio je na službenoj stranici kancelarije premijera tekst o nemačkoj kancelarki na odlasku Angeli Merkel.

- Angela Merkel 8. decembra prestaje da bude nemačka kancelarka. Deo života žitelja srednje Evrope otići će s njom - stoji u uvodu u Orbanov tekst koji nosi nadnaslov "Samizdat br. 14".

Mađarski premijer piše kako su Merkelova i on godinama trpeli jer su bili u opoziciji, pa je prvo ona postala kancelarka, a onda se i njegova partija vratila na vlast, te su zajedno upravljali finansijskom krizom 2010. i „bili partneri u borbi da Evropsku uniju održimo na okupu“.

- Lojalni i disciplinovani Nemci, te buntovni i nesmotreni Mađari zajedno su se borili za isti cilj, Evropu u kojoj će se sve nacije osećati kao kod kuće - napisao je Orban.

Mađarski premijer navodi da je "usledila ruptura, ili bolje rečeno fraktura, otvorena fraktura 2015. godine, invazija migranata".

- To je kao povreda posle koje se sportista više nikad neće kretati kao pre. On ide na rehabilitaciju, trudi se, muči se, ali više iz časti. On zna, a nakon nekog vremena prizna sebi da više ne može povratiti staru formu - napisao je Orban.

Prema njegovom mišljenju, "migrantska kriza sama po sebi je bila veliki test".

- Postala je Rubikon jer je pokazala duboke filozofske, političke i emotivne razlike između nas u poimanju nacija, slobode i uloge Nemačke - piše Orban.

Ta kriza otkrila je da je Mađarima i drugim stanovnicima Srednje Evrope domovina ključna, tvrdi mađarski premijer.

- Nacija je ishodište, a bez patriotizma ne može biti zdravog emotivnog života. Ispostavilo se da su se Nemci priklonili drugom razvojnom putu evropske civilizacije, da idu ka tome da budu posthrišćanska i postnacionalna država - dodao je.

- Mi Mađari razumemo da Nemci to ne smatraju problemom - kaže Orban.

- Oni to ne smatraju civilizacijskom bolesti koju treba izlečiti, nego to smatraju prirodnim, poželjnim, pa čak i moralno superiornijim ishodom. Tkanina Evropske unije tada se razdvajala po šavu i nije bilo načina da se to spreči. Migracije, pol, federalizovana Unija, germanizacija Evrope. Obnavljanje evropske saradnje zahtevaće nadljudske napore u post-Merkel eri - tvrdi Orban.

Mađarski premijer pita se da li je Angela Merkel otvorila vrata nevolji.

- Ili je, baš suprotno, pokušala da zauzme čvrst stav, ali je na kraju podlegla pritisku s levice i pomerila se u stranu? Danas ne znamo odgovor na to pitanje - napisao je.

- Gledajući na proimigracijsku, prorodnu, federalističku, pronemačku agendu nove nemačke krajnje leve vlade, na misteriju Merkel moguće je dati oba odgovora. Vreme će pokazati - kaže Orban i dodaje da „jedino za čime žali, kao bivši borac, je to da nama, svojim kolegama, njeno životno delo i 16 godina na čelu nemačke vlade nisu dali odgovore“.

- Jedna je stvar sigurna: era dvosmislenosti, prikrivene politike i vrludanja završila se s Merkelovom. U novo doba ulazimo bez rukavica - zaključio je Orban.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest