PUTIN S INDIJOM OD VAKCINE DO KOSMOSA: Uoči razgovora sa predsednikom SAD, šef Kremlja u NJu Delhiju

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

06. 12. 2021. u 22:41

RUSKI predsednik Vladimir Putin juče je u Nju Delhiju razgovarao sa tamošnjim premijerom Narendrom Modijem, uoči današnjeg video-samita sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

ПУТИН С ИНДИЈОМ ОД ВАКЦИНЕ ДО КОСМОСА: Уочи разговора са председником САД, шеф Кремља у Њу Делхију

Putin i Modi, Foto AP

Indija je strateški parner Rusije. Srdačni doček Putinu i njegovim ministrima kao i potpisivanje brojnih ugovora najbolji je dokaz da je Rusiju nemoguće izolovati. Sa njom žele da imaju bliske odnose dve najmnogoljudnije zemlje - Kina i Indija, kao i mnogi drugi.

U Nju Delhiju su potpisani ugovori o investicijama, trgovini, ali i saradnji u kosmosu.

Kompanija "Rosneft" sve bolje sarađuje sa indijskim partnerima, a "Gasprom" i "Novatek" sve više prodaju Indiji tečni gas. U Indiji rade dva atomska reaktora koje je napravio "Rosatom", a u planu je gradnja još dva. Rusija i Indija su potpisale dogovor o vojno-tehničkoj saradnji od 2021. do 2030. godine.

Vojna mornarica Indije opremljena je 80 odsto ruskom tehnikom i plovilima, a avijacija sa 70 posto. Indija će uz pomoć Rusije da napravi avion pete generacije, a po licenci Indijci prave i avion SU-30, kao i tenkove T-90. U oktobru 2018. godine Indijci su potpisali u Moskvi ugovor o kupovini pet pukova mnogo hvaljenog PVO sistema S-400 u vrednosti od pet milijardi dolara, a martu 2019. u indijskom gradu Korva otvorena je fabrika "kalašnjikova". Indija je kupila od Rusije i četiri fregate i veću količinu prenosnih PVO kompleksa "igla".

Do sada je Indija kupila od Rusije oružja za 65 milijardi dolara. Na tržištu oružja u Indiji je sve veća konkurencija, jer su tamo sve prisutnije kompanije iz SAD, Izraela i Francuske.

Proizvodnja "Sputnjika v" u Indiji

Na pregovorima je posebno isticana saradnja sa indijskim kompanijama koje će proizvoditi stotine miliona doza vakcine "sputnjik-V" i "sputnjik lajt". Te vakcine će koristiti u Indiji, ali će ih prodavati i drugim zemljama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave