DEDA MRAZE, PONESI MUNICIJU! Božićna čestitka porodice američkog kongresmena

D. D.S.

06. 12. 2021. u 23:12

NEDUGO pošto je tinejdžer, u školi u Mičigenu, usmrtio četvoro vršnjaka, božićna fotografija američkog kongresmena koji sa celom porodicom pozira sa puškama, izazvala je salve komentara.

ДЕДА МРАЗЕ, ПОНЕСИ МУНИЦИЈУ! Божићна честитка породице америчког конгресмена

Foto Tviter

Koliko fotografija, toliko je komentara pokrenula i prateća poruka republikanskog kognresmena iz Kentakija, Tomasa Masija na "Tviteru": "Srećan Božić! ps Deda Mraze, molim te, ponesi municiju".

Objavu je osudilo mnoštvo porodica pogođenih nasiljem oružjem, kao i političari sa obe strane političkog spektra u SAD. No, Masi, koji je prvi put izabran za kongresmena 2012. godine, uporni je pristalica Drugog amandmana, prava na držanje i nošenje oružja, i uvek se oštro protivio bilo kakvim inicijativama za kontrolu oružja, govoreći da one neće zaustaviti masakre u školama. U aprilu je čak predstavio zakon o smanjenju starosne granice za kupovinu pištolja sa 21 na 18 godina.

Statistika je međutim poražavajuća. Godine 2020. nasilje oružjem je ubilo skoro 20.000 Amerikanaca, više nego bilo koje druge godine u najmanje dve decenije, prema podacima iz Arhiva za nasilje oružjem. Roditelji osumnjičenog tinejdžera za pucnjavu u Mičigenu optuženi su za ubistvo iz nehata, jer nisu obratili pažnju na više znakova upozorenja pre tragedije, ali su se izjasnili da nisu krivi.

A ova, poslednja u nizu, pucnjava u SAD je podstakla i žestoke debate o zakonima i pravima na oružje. Porodice učenika ubijenih u ranijim pucnjavama u školi izjasnile su se protiv fotografije kongresmena. Fred Gutenberg, čija kćerka DŽejmi je ubijena u pucnjavi u srednjoj školi Parkland na Floridi 2018. godine, jednom od najgorih školskih napada u SAD, postavio je njenu sliku, kao i njenog nadgrobnog spomenika ispod objave do zuba naoružanog kongresmena i njegove porodice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)