MASKE I NA OTVORENOM: Od danas u Italiji nova pravila za život u pandemiji (FOTO)

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

06. 12. 2021. u 17:50

STIŽE katolički Božić, pa u Italiji, u cilju suzbijanja širenja korone, od danas do 15. januara 2022. godine na snazi su nove epidemiološke mere.

МАСКЕ И НА ОТВОРЕНОМ: Од данас у Италији нова правила за живот у пандемији (ФОТО)

Foto: EPA

One se odnose na svakodnevno kretanje i život građana, a podrazumrvaju obavezno posedovanje „ super zelene karte“. To znači da svi koji je ne poseduju, pre svega antivakseri, neće imati pristup brojnim mestima. Ovaj sanitarni sertifikat bitan je i zbog gradskog prevoza, važi za autobuse, metro, tramvaje. Objedinjen je sa tzv. zelenim sertifikatom, koji se dobija posle dve doze vakcine, ili sa trećom (ili su preležali kovid – u tom slučaju važi šest meseci) kao i sa onima koji urade molekularni test sa važnošću 72 sata ili antigenski 48 sati. Samo sa posedovanjem ovog sanitarnog dokumenta može se putovati po gradu.

Do danas je zelena propusnica bila obavezna za avion, brod, brze vozove, uspinjače i sva prevozna sredstva koja se odnose na skijaške terene, za ulazak u bar, restoran, pozorište, bioskop, diskoteke, kulturne manifestacije, koncertne dvorane, stadione (sa popunjenošću do 75 posto. Od danas se lista proširuje ovaj dokument potreban je i za venčanja, krštenja, sve javne građanske ili religijske manifestacije. Nova pravila važe za osobe starije od 12 godina. Svi koji zbog nekog teškog oboljenja ne mogu da budu vakcinisani, moraju da imaju uredan negatiavn test.

Mesta gde za sada važi sanitarni sertifikat, dobijen zahvaljujući PCR testu, ostaju – posao, menze u firmama, restorani u hotelima, bazeni, teretane, sajmovi, naučni i kulturnu centri, može se ući u gradski prevoz, u muzeje, galerije, bazene, sve to samo u periodu važenja testa i sve to u tzv. belim zonama gde stepen zaraženosti nije veliki.

Šta se još menja u svakodnevnom životu na Apeninskom poluostrvu, u tzv. žutim regionima gde je stepen zaraženosti veći (Friuli -Venecija Đulija i Alto Adiđe)? Mere su još striktnije, a antivakseri će imati ograničenja u kretanju. Moći će da dolaze na posao samo ako je firma donela takvu odluku o pristupu antivaksera sa negativnim testom i samo u obavljanju najneophodnijih aktivnosti, kao što su odlazak kod lekara i u apoteku, kao i kupovina osnovnih životnih namirnica u samoposlugama.

Ovaj sanitarni dokument umesto 12 važiće devet meseci, a maske na licu se moraju da se nose i na otvorenom prostoru. Svaki grad je definisao zone i objavio mape gde je to neohodno, u ulicama i u trgovinskim zonama, gde je masovnost stanovništva veća zbog božićnih kupovina.

Kazne za nepoštovanje pravila posedovanja super zelene karte kao i ugostitelja koji ne budu kontrolisali ovaj dokument su od 400 do 1.000 evra. Restoran ili bar gde je kazna usledila uzastopno tri puta sledi zatvaranje od 10 dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)