IZRAEL IZBEGAVA ODGOVORE O EKSPLOZIJI U NATANCU: Tel Aviv izdvojio dodatnih 1,5 milijardi dolara za sukob sa Iranom

P. Z. S. / Sputnjik internešnel

05. 12. 2021. u 22:15

TOKOM godina bilo je nekoliko izveštaja o izraelskim vojnim operacijama koje imaju za cilj oštećenje iranskih nuklearnih lokacija, što Tel Aviv nikada nije potvrdio.

ИЗРАЕЛ ИЗБЕГАВА ОДГОВОРЕ О ЕКСПЛОЗИЈИ У НАТАНЦУ: Тел Авив издвојио додатних 1,5 милијарди долара за сукоб са Ираном

Foto: Depositphotos


Najnoviji izveštaji za aprilsku eksploziju u fabrici Natanc okrivljuju lokalne naučnike za koje se navodi da ih je regrutovao Mosad, elitna obaveštajna agencija Tel Aviva.

Zamenik izraelskog ministra odbrane Alon Šuster izjavio je da „ne može da kaže“ šta je izazvalo eksploziju 4. decembra u regionu Natanc u Iranu, gde se nalazi nuklearna lokacija. Šuster je izbegao pitanje voditelja Radija 103FM o izraelskom saučesništvu u događaju.

-Ne pitamo čoveka šta je radio noću, ali trenutno pokušavamo da diplomatskim putem dođemo do promene motiva u celom svetu.

Šuster se umesto toga fokusirao na napore koje Izrael preduzima da osujeti ono za šta Tel Aviv tvrdi da je iranski razvoj svog programa nuklearnog oružja. Zvaničnik ministarstva odbrane Tel Aviva je insistirao da se iranski nuklearni program tiče celog sveta, a ne samo Izraela. Tel Aviv dosledno tvrdi da Teheran nastoji da dobije nuklearno oružje. Iran je dosledno negirao te tvrdnje.

Foto AP

Zamenik ministra odbrane je izrazio nadu da će Tel Aviv „mobilisati“ svet da zaustavi Iran, ali je napomenuo da je Izrael sposoban da deluje sam – uključujući korišćenje vojnih opcija. Šuster je takođe primetio da je Tel Aviv uložio velika sredstva da poveća svoju spremnost za vojni scenario.

-Mi smo u prošlosti koristili silu protiv naših neprijatelja i uvereni smo da u ekstremnim situacijama postoji potreba da se deluje vojnim sredstvima.

Izrael je nedavno izdvojio oko 1,5 milijardi dolara za razvoj vojnih kapaciteta za napad na iranske nuklearne objekte, koji mogu biti utvrđeni i skriveni pod zemljom. Jedna takva lokacija nalazi se nedaleko od grada Natanca, gde se 4. decembra čula eksplozija. Lokalni mediji su izvestili da su u to vreme videli jarko svetlo na nebu.

Iranske vlasti su kasnije pokušale da smire strahove javnosti, sugerišući da nema razloga za zabrinutost i umesto toga tvrdeći da je mreža protivvazdušne odbrane te zemlje ispalila projektil kao deo testa svojih „snaga za brzo reagovanje“. Nakon incidenta nema žrtava.

Objekat Natanc je bio napadnut u prošlosti, posebno u eksploziji u aprilu 2021. za koju su iranske vlasti okrivile sabotažu. Nedavni medijski izveštaj objavljen u časopisu Jewish Chronicle tvrdi da je napad izvršilo 10 iranskih naučnika koje je regrutovao Mosad. Tel Aviv nije direktno potvrdio da su napali nuklearnu lokaciju. Teheran nije izneo zvanične navode u vezi sa saučesništvom Izraela u događaju iz aprila ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAT U UKRAJINI: Raketirani Zaporožje i Odesa; Više mrtvih u velikom napadu ukrajinskih dronova