OD ČEGA STREPI MI6: Britanska obaveštajna služba kao najveću pretnju ističe Kinu, Rusiju, Iran

D. D. S.

01. 12. 2021. u 14:40

ŠEF britanske spoljne obaveštajne agencije "Em-Aj-Siks" (MI6) Ričard Mur rekao je da je Kina jedna od najvećih pretnji Velikoj Britaniji i njenim saveznicima i da bi "pogrešna procena" Pekinga mogla da dovede do rata.

OД ЧЕГА СТРЕПИ МИ6: Британска обавештајна служба као највећу претњу истиче Кину, Русију, Иран

Ilustracija / Foto Depositphotos

Kao najveće bezbednosne pretnje Velikoj Britaniji MI6 izdvojio je i Rusiju, Iran i međunarodni terorizam, koji s Kinom čine "veliku četvorku" bezbednosnih pitanja sa kojima se britanski špijuni suočavaju u nestabilnom svetu.

U prvom obraćanju javnosti otkako je u oktobru 2020. postao šef MI6, Mur je izuzetno oštro govorio o navodnim pretnjama od ovih država. Kazao je da je Kina "najveći pojedinačni prioritet" MI6, jer njeno rukovodstvo u sve većoj meri podržava "hrabru i odlučnu akciju" radi ostvarenja sopstvenih interesa. Mur je Kinu nazvao "autoritarnom državom sa drugačijim vrednostima" od britanskih, navodeći da Peking sprovodi "špijunske operacije velikih razmera" protiv Velike Britanije i njenih saveznika i da izvozi tehnologiju koja omogućava "mrežu autoritarne kontrole" širom sveta.

Rusiju je optužio da stoji iza sve većeg broja hakerskih napada i da pokušava da se meša u demokratske procese drugih zemalja. "Mi i naši saveznici i partneri moramo da se suprotstavimo ruskim aktivnostima koje su u suprotnosti sa međunarodnim sistemom zasnovanim na pravilima", naveo je šef MI6. Mur je kazao da Iran koristi ekstremističku grupu Hezbolah da podstakne politička previranja u susednim zemljama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)