NOVI RUSKI PVO SISTEM: „Gibka-S“ spreman za serijsku proizvodnju (VIDEO)

Novosti online

05. 12. 2021. u 21:33

KONSTRUKTORSKI biro za izgradnju mašina (KBM, deo državne korporacije „Rosteh“) pripremio je za serijsku proizvodnju prvi ruski PVO kompleks malog/ultra malog dometa tipa VSHORAD (Very Short-Range Air Defense) „Gibka-S“, saopštio je zvaničnik korporacije „Rosteh“ Bekhan Ozdojev.

НОВИ РУСКИ ПВО СИСТЕМ: „Гибка-С“ спреман за серијску производњу (ВИДЕО)

Foto printskrin jutjub toparmi

-Modifikacija PVO kompleksa ‘Gibka-S’ koji je planiran za izvoz je spreman za serijsku proizvodnju, rekao je Ozdojev ruskim medijima.

Generalni konstruktor Valerij Kašin je tokom međunarodne izložbe naoružanja „EDEKS 2021“ saopštio da su državna ispitivanja kompleksa uspešno završena još 2019. godine.

Zamenik direktora za uvoz i izvoz KBM-a Aleksandar Romanjuk je naveo da „Gibka-S“ koristi serijske rakete prenosnih protivvazdušnih raketnih kompleksa „Igla-S“ i „Verba“.

Foto printskrin jutjub toparmi

Protivavionski raketni kompleks „Gibka-S“ malog dometa je predviđen da obezbedi PVO i može da se suprotstavi avionima, helikopterima, bespilotnim letelicama, krstarećim raketama koji lete na malim i ekstremno malim visinama u bilo koje doba dana i u uslovima ograničene vidljivosti.

Kompleks je opremljen sa četiri rakete „Igla“, „Igla-S“ ili „Verba“ i instaliran je na šasiji oklopnog vozila „Tigr-M“. Tokom testiranja 2019. godine na poligonu Kapustin Jar potvrđeno je da „Gibka“ može da gađa sa „Tigra“ po vazdušnim ciljevima dok se vozilo kreće brzinom od 30 kilometara na sat.

„Gibka-S“ je prvi ruski samohodni kompleks malog ili ultra malog dometa tipa VSHORAD. Ranije se mašine sličnog tipa, opremljene raketama prenosnih protivvazdušnih odbrambenih sistema, nisu proizvodile u Rusiji.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)