RASPLAMSAVA SE SUKOB TURAKA I KURDA: Artiljerijska priprema za novu ofanzivu Ankare

Novosti online

05. 12. 2021. u 21:09

TURSKE snage su 4. decembra obnovile svoje artiljerijske udare na položaje Sirijskih demokratskih snaga (SDF) predvođenih Kurdima u severnoj Raki na severoistoku Sirije.

РАСПЛАМСАВА СЕ СУКОБ ТУРАКА И КУРДА: Артиљеријска припрема за нову офанзиву Анкаре

Foto: Printscreen

Prema novinskoj agenciji "Havar", granatairan je grad Ajn Isa, njegov izbeglički kamp, obližnje selo Saida i nekoliko položaja koji se nalaze duž strateškog autoputa M4. Glavna bolnica Ajn Ise i civilni kamion parkiran u blizini oštećeni su tokom granatiranja. Međutim, nisu prijavljeni nikakvi ljudski gubici.

Kao odgovor na granatiranje, SDF je gađao dva turska položaja, jedan severno od Ajn Ise i drugi severno od Saide. Dan ranije, turske snage su izvele slične artiljerijske udare na položaje SDF-a na severu Rake. Militanti koje podržava Turska takođe su napali položaje grupe u predgrađu Saide.

Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis

Turske snage očigledno pokušavaju da započnu eskalaciju u selima severne Rake, verovatno da bi opravdale operaciju protiv SDF-a. Poslednjih nekoliko meseci turska vojska i njeni saveznici militanti pripremali su se za pokretanje operacije velikih razmera protiv te grupe u severnoj i severoistočnoj Siriji, prema brojnim izveštajima.

(SrbijaDanas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)