GUVERNER FLORIDE STVARA DRŽAVNU GARDU: Bili bi odgovrni samo njemu, a tviteraši su je uporedili sa Gestapom

P.Z.S. /sputnjik internešnel

03. 12. 2021. u 21:57

U SAD je nekoliko država već uspostavilo slične „državne straže“: Kalifornija, Teksas i Njujork.

ГУВЕРНЕР ФЛОРИДЕ СТВАРА ДРЖАВНУ ГАРДУ: Били би одговрни само њему, а твитераши су је упоредили са Гестапом

Foto: EPA

Dok Nacionalnu gardu kontrolišu i Ministarstvo odbrane i državni organi, samo bi guverner imao kontrolu nad državnom milicijom.

Guverner Floride Ron DeSantis izneo je ideju o stvaranju civilno-vojnih snaga koje bi bile pod njegovom kontrolom i koje bi „ne bile opterećene federalnom vladom“.

Guverner je objasnio da bi mu takav entitet – nazvao ga je Državna garda Floride – dao „fleksibilnost i sposobnost potrebnu da odgovori na događaje u našoj državi na najefikasniji mogući način“.

-Ponovno uspostavljanje Državne garde Floride omogućiće civilima iz cele države da budu obučeni u najboljim tehnikama reagovanja u vanrednim situacijama i da imaju sposobnost da se mobilišu veoma, veoma brzo, izjavio je guverner u četvrtak tokom posete Pensakoli.

DeSantis je sugerisao da bi milicija mogla da pomogne Nacionalnoj gardi Floride u slučaju vanredne situacije, poput uragana. Međutim, ne gledaju svi na njegovu snagu na isti način.

Foto: pixabay

Na društvenim mrežama pojavili su se potpuno drugačiji komentari:

-DeSantis formira tajnu policiju – fašistički režim koji će biti popunjen „Ponosnim dečacima“ i „Čuvarima zakletve“. Civilna vojska, milicija ili… Gestapo?, tvitovao je jedan korisnik.

Reč „Gestapo“ brzo je postala viralna ubrzo nakon DeSantisove objave, a neki uznemireni korisnici sugerišu da bi taj potez, ako bude dobio zeleno svetlo na Floridi, značio da se Država Sunca kreće ka „fašističkom režimu“.

Među onima koji su zabrinuti zbog ove ideje bio je i bivši guverner Floride, Čarli Krist, koji je rekao da „nijedan guverner ne bi trebalo da ima sopstvenu tajnu policiju“.

Privremena državna garda Floride je ranije postojala u Državi Sunca, stvorena 1941. tokom Drugog svetskog rata, za obavljanje zadataka Nacionalne garde Floride, dok je ova druga pomagala u američkim borbenim naporima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!