UPRKOS PRETNJAMA SAD INDIJA KUPILA S-400: Ministar odbrane objasnio zašto je ruski PVO sistem bolji od američkih

P.Z.S. /sputnjik internešnel

03. 12. 2021. u 18:00

AMERIČKI Stejt department je u novembru saopštio da Bajdenova administracija tek treba da odluči šta da uradi kada Indija preuzme ruski sistem protivvazdušne odbrane S-400.

УПРКОС ПРЕТЊАМА САД ИНДИЈА КУПИЛА С-400: Министар одбране објаснио зашто је руски ПВО систем бољи од америчких

Foto: AP



Očekuje se da prva partija PVO sistema stigne u Indiju u drugoj polovini ovog meseca.
Vlada Narendre Modija pružila je u petak uveravanja parlamentu da neće odustati od svoje rešenosti da od Rusije dobije pet ešalona PVO sistema S-400 „Trijumf“.

Ajai Bhatt, državni ministar odbrane, rekao je da je vlada svesna svih dešavanja koja mogu uticati na nabavku odbrambene opreme, što ukazuje na pretnju sankcijama Nju Delhiju u skladu sa Zakonom o suzbijanju američkih protivnika kroz sankcije (CAATSA). CAATSA je američki zakon koji je usvojen 2017. kako bi se sprečilo da zemlje kupuju rusko oružje.

-Vlada donosi suverene odluke na osnovu percepcije pretnji, operativnih i tehnoloških aspekata kako bi Oružane snage održale u stanju spremnosti da odgovore na čitav spektar bezbednosnih izazova, rekao je ministar.

Bat je odgovarao poslanicima u donjem domu parlamenta o tome šta su Amerikanci mislili o sporazumu vrednom 5,43 milijarde dolara. Ministar je istakao da se isporuke sistema S-400 odvijaju prema ugovorenim rokovima.

Foto: Printscreen/Jutjub/Sputnik na russkom

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs je 24. novembra rekao da Bajdenova administracija „nije donela odluku o potencijalnim sankcijama zbog indijskih transakcija oružja sa Rusijom“. CAATSA nema priloženu opštu ili odredbu za određenu zemlju, naglasio je portparol.

Odeljak 231 CAATSA kaže da bi bilo kakve „značajne transakcije“ sa ruskim odbrambenim entitetima mogle da izazovu sankcije. Američka administracija primenila je sankcije Kini i Turskoj zbog kupovine raketa S-400 od Rusije 2018. i 2020. godine.

Objašnjavajući razloge za izbor ruskog sistema, Bat je rekao da će sa S-400 „sposobnost PVO nacije biti značajno poboljšana“.

-Raketa S-400 je moćan sistem u smislu svoje operativne sposobnosti da obezbedi kontinuiran i efikasan sistem PVO na veoma velikom području, rekao je ministar.

SAD su ponudile odbrambeni sistem protiv balističkih raketa Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) i Patriot 3 kao alternativu za Indiju umesto ruskog sistema.

Više od 100 oficira i pripadnika indijskog vazduhoplovstva prošlo je intenzivnu obuku u Moskvi, ali su se vratili u Indiju uoči razmeštanja sistema S-400 duž granice sa Kinom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!