"GENERAL" NA ČELU VLADE U BEČU: Novi premijer Austrije Karl Nehamer zaslužan za zabranu Blajburga

J. KERBLER

03. 12. 2021. u 23:42

EKSPRESNO, doslovno preko noći, Karl Nehamer (49) u petak ujutro izabran je za novog austrijskog kancelara i šefa narodnjaka.

ГЕНЕРАЛ НА ЧЕЛУ ВЛАДЕ У БЕЧУ: Нови премијер Aустрије Карл Нехамер заслужан за забрану Блајбурга

Karl Nehamer, Foto AP

Potresi na austrijskoj političkoj sceni počeli su u četvrtak ujutro kada je Sebastijan Kurc najavio povlačenje iz politike, da bi već po podne, ostavku najavio i njegov naslednik Aleksandar Šalenberg. U toku noći sastao se vrh Narodne stranke i mesto kancelara povereno je dosadašnjem ministru unutrašnjih poslova Nehameru.

Zovu ga "general", a karijeru je započeo u austrijskoj vojsci iz koje je izašao kao poručnik. Radio je kao predavač u Ministarstvu odbrane, završio je političke komunikacije u Beču, a onda započinje njegov stranački uspon i saradnja sa bivšim kancelarom Kurcom. Podržavao ga je u njegovoj strogoj antiimigrantskoj politici, ali svi kažu da je imao i osećaj za patnje ljudi na austrijskim granicama.

Nehamer ima vrlo jasan stav prema prošlosti, pre svega fašizmu i njegovo ministarstvo donelo je stroge zakone za isticanje fašističkih, ali i ustaških simbola. Pre neki dan je, tako, donesen i zakon koji sankcioniše isticanje simbola na uniformi HOS, pre svega ustaški pozdrav "Za dom spremni", a zabranjeno je i okupljanje na Blajburgu. Za Nehamera oko toga nije bilo dileme i uspeo je da se postigne konsenzus svih vodećih austrijskih stranaka oko tog pitanja.

Ostaje, međutim, najveća dilema čekaju li Austriju novi izbori ili će se novi kancelar, treći u dva meseca, potvrditi kao političar kojeg će podržati građani. Prve su reakcije različite, mnogi smatraju da su promene u kabinetu samo kozmetičke, a austrijski socijalisti pozivaju na nove izbore. Zeleni su zbunjeni, pomalo i uvređeni, jer su o promenama unutar Austrijske narodne stranke saznali iz medija.

AFERE BEZBEDNjAKA OTEŽALE POSAO

POSAO ministra unutrašnjih poslova otežavale su mu, protekle dve godine, afere bezbednosnih službi i drugi problemi, a vrh narodnjaka smatra da nije umešan ni u jednu korupcijsku aferu. Nehamer je već potpisao promene u kabinetu, pa je novi ministar finansija relativno nepoznati Magnus Bruner, rektor obrazovanja štajerskog univerziteta Martin Polašek, a unutrašnjih poslova Gerhard Kartner.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MILOŠ BIKOVIĆ SNIMLJEN KOD PSIHIJATRA: Razlog? Rusija i Srbija! (VIDEO)