PRAVE PANDAM KINESKOM “POJASU I PUTU”: SAD i EU zabrinute zbog jednostranih akcija Pekinga kod Tajvana

Tanjug

02. 12. 2021. u 23:37

SAD i Evropska unija izrazile su danas snažnu zabrinutost zbog kineskih „problematičnih i jednostranih akcija“ u Južnom i Istočnom kineskom moru i Tajvanskom moreuzu.

ПРАВЕ ПАНДАМ КИНЕСКОМ “ПОЈАСУ И ПУТУ”: САД и ЕУ забринуте због једностраних акција Пекинга код Тајвана

Foto Kineska vojska

Zajedničko saopštenje usledilo je nakon razgovora u Vašingtonu, koje su predvodili Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman i generalni sekretar Evropske službe za spoljne poslove Stefano Sanino.

Šerman i Sanino su kopredsedavali danas drugim dijalogom između SAD i EU o Kini i konsultacijama na visokom nivou o Indo-Pacifiku, prenosi Rojters.

Evropska komisija objavila je juče novu evropsku investicionu strategiju "Global gejtvej" kojom će se širom sveta finasirati projekti u oblasti zelene i digitalne tranzicije, energetske i transportne infrastructure kao i jačanje oblasti zdravstva, obrazovanja i istraživanja.

Planirano je da "Global gejtvej" mobiliše do 300 milijardi evra za evropske investicije u svetu do 2027. godine, što se ocenjuje kao snažno nadmetanje s kineskim „Pojasom i putem“ koji je veliki transportni i infrastrukturni projekat Pekinga za povezivanje Azije sa evropskim tržištima, kao i za širenje političkog uticaja na međunarodnom nivou.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)