STOLTENBERG PORUČIO: "Rusija nema pravo na sopstvenu sferu uticaja"

Novosti online

02. 12. 2021. u 10:33

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je da Rusija nema pravo na sopstvenu sferu uticaja, piše "Telegraf".

СТОЛТЕНБЕРГ ПОРУЧИО: Русија нема право на сопствену сферу утицаја

Foto: Tanjug/AP

Kako je naveo Stoltenberg, Moskva ne može da spreči članstvo Ukrajine u NATO, pošto o tome treba da odluči Kijev i države članice Alijanse.

- Rusija nema pravo veta niti pravo glasa po ovom pitanju. Ona nema pravo na uspostavljanje sfere uticaja, pokušavajući da kontroliše svoje susede. Sama ideja da je podrška NATO-a suverenim državama provokacija je pogrešna - izjavio je generalni sekretar.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju.

Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećavanja snaga NATO-a u Evropi. Kremlj je isticao da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemarivati dejstva koja su potencijalno opasna po njene interese.

 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)