ZAPADU SE OVO UOPŠTE NEĆE SVIDETI: Lukašenko najavio priznavanje Krima

Novosti online

30. 11. 2021. u 16:50

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da bi njegov odlazak na Krim značio priznanje poluostrva u sastavu Ruske Federacije.

ЗАПАДУ СЕ ОВО УОПШТЕ НЕЋЕ СВИДЕТИ: Лукашенко најавио признавање Крима

Foto: Tanjug/AP Photo

- Ako je predsednik već stigao tamo (na Krim)... sa predsednikom Rusije. Čujte, kakva druga priznanja mogu biti?! - rekao je Lukašenko u intervjuu za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, to će, naravno, značiti priznanje Krima kao dela ruske teritorije.

- Iako to nije tajna ni za mene ni za Putina i, štaviše, to je jednostavno pitanje koje ne postoji. Ne postoji takvo pitanje između mene i Putina - dodao je šef beloruske države.

On je naveo da od ruske strane očekuje poziv na Krim sa konkretnim datumom.

- Razgovarali smo o tome tri puta (sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom). I on je trebalo sam da odluči kada mu odgovara... Rekao sam mu – kada me pozovete, tada ću i doleteti - naveo je Lukašenko.

Beloruski lider je istakao da bi posetu Krimu želeo da počne iz Sevastopolja.

- Putin mi je mnogo pričao o trenutnoj vojnoj bazi u Sevastopolju... Veoma mnogo. A ja poznajem svaki metar u Sevastopolju, na aerodromu - dodao je on, komentarišući svoje buduće putovanje na Krim.

Krim je ušao u sastav Rusije nakon referenduma o poluostrvu 2014. godine koji je održan nakon državnog prevrata u Ukrajini, na kom se većina stanovnika Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije. Ukrajina smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje Rusiji.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024