ITALIJA DODATNO POOŠTRILA MERE: Zbog korone maske i na otvorenom, antivakserima zabranjen ulaz u barove i restorane (FOTO)

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

27. 11. 2021. u 18:03

ZA samo dva dana razne opštinske administracije u Italiji uvele su pravila nošenja maski na licu i na otvorenom, jer se broj zaraženih od virusa korona uvećava.

ИТАЛИЈА ДОДАТНО ПООШТРИЛА МЕРЕ: Због короне маске и на отвореном, антиваксерима забрањен улаз у барове и ресторане (ФОТО)

Foto: EPA

Sve se čini kako bi se širenje virusa zaustavilo, a posebno zbog straha od južnoafričkog soja omikron koji se smatra zaraznijim od delte i već ima veliki broj mutacija.

Poslednji izveštaj italijanskih zdravstvenih vlasti potvrđuje više od 13.000 zaraženih i 51 preminulu osobu. Stepen pozitivnosti porastao je na 2.4 odsto i u porastu je broj hospitalizovanih koji završavaju na intenzivnoj nezi. To su inače skoro sve nevakcinisani pacijenti.

Na Siciliji maske na otvorenom obavezne već sedam dana

Iako je Italija vakcinisala 84,5 odsto stanovništva starijih od 12 godina, moralo se pribeći meri vraćanja maski na lice na otvorenom u Vareze, Milanu, Bolonji, Bergamu (pravi bum u broju zaraženih), a slede odluke u Breši, Padovi, Pezaru, Aosti, Jezolu, Vićenci, Monci, Komou, i malim i velikim opštinama na “istoj liniji”. Već se razmišlja o takvoj odluci i u Rimu i Firenci, u zonama sa visokom koncentracijom okupljanja, a takođe i u Veneciji u božićnom periodu. Odluka o vraćanju maski na lice na otvorenom doneta je prvo na jugu, u Kampaniji, na Siciliji, gde čitavu sedmicu važi ovo pravilo.

U nekim gradovima obaveza nošenja maski je limitirana u vremenu od 9 do 22 sata, od 9. do 15. januara. To je posebno važno za istorijske delove gradova gde je koncentracija stanovništva najveća, jer je počela božićna kupovina, stanovništvo se kreće, više okuplja na uličnim pijacama popularnim „merkatinima“ i mogućnost zaraze je veća, kao i u ulicama u trgovinskim zonama.

Foto: Profimedia

U javni prevoz može ući samo sa Fp2 maskama

Prvi region u Italiji koji je prešao u tzv. žutu boju, sa većim rizikom od broja zaraženih, je Frili-Venecija Đulija, koji je sa Alto Adiđe doneo naredbu da se u javni prevoz može ući samo sa Fp2 maskama. Novi južnoafrički soj istinski plaši iako do sada nije otkriven nijedan slučaj u Italiji.

Novi dekret Vlade obavezuje stanovništvo da od 6. decembra samo ko poseduje „super zelenu propusnicu“ može da pristupi svuda. To važi za one koji su vakcinisani duplom dozom, ali opet sa maskom na licu na otvorenom na mestima gde su veća okupljanja. Novina je da ovi sanitarni sertifikati neće više važiti 12 već devet meseci.

Treća doza vakcine

Veoma se insistira na trećoj dozi vakcine, a antivakseri neće više imati pristupa u barove, restorane i na mnoga druga mesta gde se do sada moglo ući sa negativnim testom.

Ostaju nepoznanice kako će se kontrolisati javni prevoz, metro, autobusi. Sa vozovima je lakše jer se putnik može kontrolisati pre ulaska na stanicu. Tamo gde će uslediti kontrole u gradskom prevozu radiće se po sistemu uzoraka, jer nema dovoljno ljudi koji bi sprovodili kontrolu. Računa se na savest građana.

BONUS VIDEO - BERLINSKI ZID, SIMBOL 20. VEKA: Ovde se nekada ginulo, a sada ga obilaze turisti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!