BAJDEN SPUŠTA RAMPU: Predsednik SAD o zabrani ulazaka iz zemalja južne Afrike zbog novog soja

Tanjug

26. 11. 2021. u 23:26

SAD će od sledeće nedelje zabraniti ulazak većini putnika iz osam južnoafričkih zemalja zbog zabrinutosti u vezi sa pojavom novog soja korona virusa, otkrivenog u Južnoafričkoj Republici, izjavio je danas predsednik DŽozef Bajden.

БАЈДЕН СПУШТА РАМПУ: Председник САД о забрани улазака из земаља јужне Африке због новог соја

Foto: Tanjug AP

- Kao mera predostrožnosti dok ne budemo imali više informacija, naređujem dodatna ograničenja vazdušnog saobraćaja iz Južne Afrike i sedam drugih zemalja. Ova nova ograničenja će stupiti na snagu 29. novembra. Kako budemo napredovali, nastaviću da se rukovodim onim što savetuju nauka i moj medicinski tim - poručio je Bajden u saopštenju, prenosi Rojters.

Kako je saopšteno iz Bele kuće, ograničenja, koja stupaju na snagu u ponedeljak, ne zabranjuju u potpunosti letove i ne odnose se na američke državljane i one sa stalnim boravištem u SAD.

Ograničenja se odnose na JAR, Bocvanu, Zimbabve, Namibiju, Lesoto, Esvatini, Mozambik i Malavi, a velikom broju onih koji nisu američki državljani,a koji su bili u tim zemljama u prethodnih 14 dana neće biti dozvoljen ulazak u SAD.

SAD su među većim brojem zemalja koje su donele hitne mere kojima se obustavljaju putovanja iz južne Afrike nakon vesti o novoj varijanti, nazvanoj ''''omikron'''', za koju je Svetska zdravstvena organizacija poručila da je „zabrinjavajuća“.

Ranije je najviši američki zvaničnik za zarazne bolesti Entoni Fauči rekao da SAD užurbano prikupljaju podatke o novoj varijanti kovida 19.

Zdravstvene vlasti nastoje da utvrde da li je ''omikron'' soj prenosiviji ili infektivniji od drugih varijanti i da li su vakcine efikasne protiv njega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)