BLOKIRAĆEMO LAMANŠ: Francuzi prete Britancima

Novosti online

25. 11. 2021. u 20:25

NEZADOVOLjNI brojem dozvola za ribolov koje su im britanske vlasti izdale za period posle Bregzita, francuski ribari najavili su za petak potpunu blokadu saobraćaja na i ispod Lamanša.

БЛОКИРАЋЕМО ЛАМАНШ: Французи прете Британцима

Foto Tanjug/AP

Članovi udruženja francuskih ribara rekli su na onlajn konferenciji da planiraju da upotrebe veliki broj vozila u tunelu pod kanalom između Britanije i Francuske.

London i Pariz spore se oko broja dozvola koje je Velika Britanija dodelila francuskim plovilima koje im omogućava ribolov u britanskim vodama posle Bregzita.

Francuska i njeni ribari ističu da im je potrebno mnogo više dozvola i da im je strpljenje na kraju. Sa druge strane, vlasti u Londonu tvrde da poštuje sve dogovore koji se tiču odnosa po napuštanju EU.

Portparol britanskog premijera Borisa Džonsona rekao je da je London razočaran pretnjama francuskih ribara.

-Francuske vlasti treba da spreče moguće nezakonite radnje i da protest ne utiče na trgovinu. Nastavićemo da pažljivo pratimo razvoj događaja, naveo je portparol.

Francuski ribari u aprilu su već bili blokirali kamione koji su prevozili ribu iz britanskih voda do prerađivačkih centara u Francuskoj.

Veći incident zbog spora oko dozvola za ribolov dogodio se u maju kada je britanska mornarica poslala dva patrolna broda jer su francuska plovila blokirala ostrvo Džerzi u Lamanšu.

Tenzije, koje su narasle dolaskom dva francuska policijska čamca, spuštene su po okončanju protesta ribara.

Francuska i Britanija takođe prebacuju odgovornost jedna na drugu za smrt 31 migranta koji su se udavili u sredu kada su pokušali da pređu Lamanš u gumenom čamcu.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna