POLJSKI PREMIJER NASTAVLJA KAMPANJU PROTIV MOSKVE: „Severni tok 2“ će povećati zavisnost Evropske unije od Rusije

Novosti onlajn

25. 11. 2021. u 11:19

EVROPSKA unija postaće zavisnija od Rusije ako proradi gasovod „Severni tok 2“, izjavio je premijer Poljske Mateuš Moravjecki na sastanku sa hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem u Zagrebu.

ПОЉСКИ ПРЕМИЈЕР НАСТАВЉА КАМПАЊУ ПРОТИВ МОСКВЕ: „Северни ток 2“ ће повећати зависност Европске уније од Русије

Foto: Tanju/AP Photo

Poljski političar smatra da Moskva navodno koristi gas kao „politički adut”.

- Rusija uz pomoć gasovoda „Severni tok 2“ vrši pritisak na Poljsku i celu Evropsku uniju. Deo Evropske unije već uveliko zavisi od ruskih energenata, a ako gasovod proradi, možemo zaključiti da ćemo postati još zavisniji - istakao je Moravjecki.

Ranije je Moravjecki optužio „Gasprom“ za „manipulacije” na tržištu gasa koje su navodno dovele do povećanja cena gasa u Evropi. Kremlj je na ove optužbe odgovorio da su zapadni političari pogrešili u proceni kada su prelazili na alternativne izvore energije.

Sa svoje strane, predsednik Rusije Vladimir Putin je izjave o upotrebi gasa kao oružja nazvao „potpunom besmislicom“. Moskva je više puta isticala da „Gasprom“ ispunjava sve svoje obaveze prema evropskim partnerima i da je spreman da prodaje više prirodnog gasa.

Gasovod „Severni tok 2“ polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. NJegova izgradnja završena je 10. septembra. Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda. Sertifikacija će se odvijati u dve faze: prvo će nemački regulator izraditi nacrt rešenja, a zatim će ga oceniti Evropska komisija. Ceo proces mogao bi trajati nekoliko meseci. Berlin je već dobio od Moskve ceo paket neophodnih dokumenata.

Protiv projekta aktivno se bore Sjedinjene Američke Države koje promovišu svoj prirodni tečni gas u EU, i Ukrajina koja se plaši gubitka tranzita. Moskva je više puta naglašavala da je ovo komercijalno preduzeće od koristi i za Rusiju i za Evropsku uniju.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

Ko je trovao najvećeg Putinovog protivnika?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)