ŠVEDSKA UVODI NOVE MERE: Kovid propusnice za događaje sa više od 100 ljudi

Tanjug

17. 11. 2021. u 17:58

ŠVEDSKA vlada planira da uvede kovid potvrde o vakcinaciji protiv kovid-19, kao uslov za učešće na događajima u zatvorenom prostoru gde prisustvuje više od 100 ljudi, što je mera koju preporučuju zdravstveni zvaničnici, uz upozorenje na sve veći broj infekcija koje se očekuju u narednim nedeljama.

ШВЕДСКА УВОДИ НОВЕ МЕРЕ: Ковид пропуснице за догађаје са више од 100 људи

FOTO: EPA

Stope zaraze porasle su u većem delu Evrope poslednjih nedelja, a Švedska, teško pogođena ranije tokom pandemije, očekuje da zabeleži sličan porast, uz vrhunac novog talasa sredinom decembra, prenosi Rojters.

Vlada je pripremila predlog propisa koji treba da bude predstavljen parlamentu sa ciljem da vakcina propusnice budu na snazi od 1. decembra, najavila je ministarka zdravlja Lena Halengren.

- Širenje infekcija se povećava u Evropi. Još nije primećeno u Švedskoj, ali nismo izolovani. Moramo da budemo spremni da koristimo sertifikate o vakcinaciji - rekla je ona na konferenciji za novinare.

Oko 85 odsto svih Šveđana starijih od 16 godina primilo je jednu dozu vakcine, a 82 odsto je imunizovano sa dve doze ili više.

Švedska trenutno ima najmanji broj pacijenata od kovida-19 u bolnicama i na intenzivnoj nezi u Evropskoj uniji, u odnosu na veličinu populacije, prema podacima sajta "Naš svet u brojkama".

BONUS VIDEO:

KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)