HUTI RAKETIRALI SAUDIJSKU BAZU: Poginuo komandant, ubijeno i ranjeno više vojnika

P.Z.S. /sputnjik internešnel

10. 11. 2021. u 21:15

PREMA izveštajima, najmanje tri balističke rakete, ali verovatno čak sedam, pogodile su saudijski vojni kamp u blizini jemenske granice u sredu uveče, uz brojne žrtve.

ХУТИ РАКЕТИРАЛИ САУДИЈСКУ БАЗУ: Погинуо командант, убијено и рањено више војника

Foto: Printscreen



Prema saopštenju oružanih snaga Huta u Sani, serija balističkih projektila takođe je pogodila mete u jemenskim provincijama Ma'rib i Taiz.

Napad na Dhahran al-Janub, saudijsku bazu odmah preko granice u saudijskoj regiji Asir, uključivao je tri balističke rakete i „rezultirao je ubistvom i ranjavanjem velikog broja saudijskih neprijateljskih oficira i vojnika“, navodi se u saopštenju, uključujući komandanta saudijskog prvog puka Mansur Ali al-Asmari.

Dve balističke rakete takođe su gađale kamp za obuku zapadno od Taiza, provincije u jugozapadnom Jemenu duboko na teritoriji koju drži vlada, iako se u saopštenju ne navodi koji je član koalicije koristio kamp za obuku.

Foto: Printskrin

Ciljevi duž istočnog fronta u Maribu takođe su pogođeni parom balističkih projektila.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koja uključuje jemensku vladu predsednika Abdrabuha Mansura Hadija sa sjedištem u Adenu, još nije komentarisala operaciju. Međutim, ranije u sredu, Kraljevske saudijske snage protivvazdušne odbrane (RSADF) su tvrdile da su oborile tri balističke rakete Huta koje su gađale južne provincije kraljevstva. Nejasno je da li se oni odnose na ista tri lansirana u Dahran al Janubu.

Foto: Printscreen

 


SEDAM GODINA OTPORA

Pro-Huti korisnici društvenih medija sugerišu da je broj balističkih projektila, sedam, simbol sedam godina otpora Zaidi šiitskog pokreta, koji se formalno zove Ansarulah, ali se obično naziva po plemenu Huti u njegovom jezgru.

Događaji koji su doveli do građanskog rata počeli su u septembru 2014, uključujući ulazak Huta u Sanu, što nije odmah primoralo Hadija na odlazak sa funkcije. Međutim, 9. novembra te godine, nakon pritiska Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da se očuva mir, što je uključivalo postavljanje sankcija svrgnutom bivšem predsedniku Aliju Abdulahu Salehu zbog njegovih pro-Hutskih pozicija, Huti su izašli iz vlade mira i partnerstva koju je orkestrirao Hadi, kojem se pridružila Salehova partija Opšteg narodnog kongresa. Hadi je takođe bio član GPC.

Foto: EPA

Incident je pokrenuo Hadijevo svrgavanje dva meseca kasnije, zbog čega je pobegao u Rijad tražeći pomoć Saudijca da se vrati na vlast. Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koja je uključivala Ujedinjene Arapske Emirate, Sudan, Maroko i Sjedinjene Države, pokrenula je razornu vazdušnu i kopnenu kampanju protiv Huta u martu 2015.


VELIKI PROBOJ U OFANZIVI MA'RIB

Operacija se odvija usred produžene ofanzive Huta kako bi preuzeli kontrolu nad guvernoratom Ma'rib, naftom bogatom provincijom koja je Hadijevo poslednje uporište u severnom Jemenu. Borbe su bile intenzivne u poslednja dva meseca, a Saudijci su sredinom oktobra pokrenuli razornu vazdušnu protivofanzivu.

Međutim, u ponedeljak su snage Huta izvestile o velikom proboju u istočni Marib dok su njihove snage probijale vladine linije i stigle na 15 kilometara od državne granice sa guvernoratom Hadramaut.

Prošle nedelje, Pentagon je objavio da je dobio odobrenje od američkog Stejt departmenta za potencijalnu prodaju AIM-120 naprednih raketa vazduh-vazduh srednjeg dometa (AMRAAM) saudijskoj vojsci, rekavši da su neophodne za presretanje projektila i dronova Huta koji se koriste za napade na mete unutar kraljevstva. SAD su ranije ove godine saopštile da ukidaju podršku ofanzivnim operacijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!