DRASTIČNA POSKUPLJENJA U ITALIJI: Trgovce čeka mršav Božić, a ni poklona neće biti

Milica Ostojić - Stalni dopisnk iz Rima

09. 11. 2021. u 19:34

INFLACIJI u Italiji, koja ide ka 4 posto, doprinela su, i još se očekuju, poskupljenja koja alarmiraju - struja, gas, benzin, pa tako i sve osnovne namirnice.

ДРАСТИЧНА ПОСКУПЉЕЊА У ИТАЛИЈИ: Трговце чека мршав Божић, а ни поклона неће бити

Foto: EPA

Italijanska Konfederacija preduzeća i profesionalnih aktivnosti (Konfkomerćo) izračunala je da će ove godine Italijani za Božić potrošiti 5,3 milijarde evra manje od poslednjeg pre kovida.

Hleb, mleko, meso, jaja, povrće, voće, računi za struju, gas, benzin - cene su „otišle u nebesa“, a potrošačka korpa samo u oktobru poskupela je za 4,1 posto, dok su prihodi u familijama ove godine palio za najmanje 1,7 posto. Potrošači realno gube kupovnu moć jer je neophodno najpre platiti račune, ako ih ne platite u Italiji se odmah isključuju struja i gas.

Šta je sve poskupelo, a svakodnevno smo svedoci, kako se u samopuslugama ili na pijacama uočavaju povećanja cena ili pakovanja postaju manja a cena ista da bi se privukao kupac, a pažljivi kupci dobro odmeravaju gde ima nekog popusta na dnevnom ili sedmičnom nivou i ne pune se kolica kao nekada.

Počnimo od onoga bez čega Italijani ne mogu da zamisle život, brašno za pastu (tvrdo) već je poskupelo za 60 posto pa tako i pasta za 20 posto a očekuje se u 2022. još viša cena jer je glavni snabdevač tog brašna Kanada letos doživela nezapamćenu sušu. Poskupeo je i transport - kontejneri za prevoz čak pet puta i sa skupom energijom u Italiji pretpostavlja se kakav će nedostatak i poskupljenje tek uslediti.

Poskupeo je i hleb iako se pravi od mekog brašna, već u oktobru za 10 posto, mleko od maja do oktobra za 60 posto jer su poskupeli kukuruz (50%), soja (80%) i sva hrana za životinje. Tako su poskupela i jaja i svi proizvodi od brašna, dodajući tome i neophodne sastojke za suve ili sveže proizvode.

Povrće i voće istinski će se meriti na komade iako su proizvedeni u Italiji, a o uvoznim teško je i pretpostaviti. Za sada banane su poskupele (70%), pečurke, krompir, kruške, bundeva... Kafa je na međunarodnoj berzi porasla za 80 posto, pa tako i u baru za pultom. Ona je nekada koštala 1 evro sada 1,5.

Iako evropski ministri za finansije govore o „privremenom“, „prolaznom“ poskupljenju sa nekim hipotetičkim datumom - polovina iduće godine, zna se da poskupljenje osnovnih sirovina povlači globalnu mašinu poskupljenja, posebno posle „zatišja od pandemije“, ne računajući ogromne štete izazvane sušama ili poplavama u čemu Italija na žalost nije bila pošteđena čitave godine, a to je u ogromnoj meri ograničilo ponudu na tržištu mnogih osnovnih sirovina i proizvoda.

Italijani su za Božić godinu dana pre pandemije trošili oko 10 milijardi evra, (2007. godine rekordnih 18 milijardi), sada će stići, možda, do 5 milijardi, jer pokloni neće biti značajni kao nekada, ili ih neće ni biti, niti luksuznih ručkova ili večera, socijalni milje će biti ograničen bez velikog prisustva familije a putovanja smanjena u ogromnoj meri zbog kovida.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)