BAJDEN NAKON NOVIH SANKCIJA: "Ispunio sam obećanje dato putinu"

Novosti online

08. 11. 2021. u 22:57

PREDSEDNIK SAD Džozef Bajden saopštio je da je ispunio obećanje koje je dao predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da će progoniti hakere po celom svetu.

БАЈДЕН НАКОН НОВИХ САНКЦИЈА: Испунио сам обећање дато путину

Foto: AP Photo/Patrick Semansky

- Na sastanku sa predsednikom Putinom u junu, jasno sam rekao da će SAD preduzeti mere kako bi sajber kriminalci odgovarali za svoje postupke. To smo danas uradili - navodi se u izjavi Bajdena.

- Koristimo svu moć savezne vlade kako bismo stali na put zlonamernoj sajber aktivnosti i prestupnicima, da ojačamo odbranu našu zemlju, da se borimo protiv zloupotrebe virtuelne valute za iznuđivanje. Koristimo međunarodnu saradnju kako bismo uništili ekosistem iznude i borimo se protiv sigurnih zona - izjavio je Bajden.

Predsednik SAD je dodao da njegova administracija nastavlja da koristi sve dostupne instrumente kako bi zaštitila Amerikance i američke interese od sajber pretnji.

Ranije su američke vlasti uvele sankcije državljaninu Rusije Evgeniju Poljaninu, Ukrajincu Jaroslavu Vasinskom i internet resursu, sa sedištem u Estoniji i Letoniji pod optužbom da su umešani u sajber kriminal.

Poljanin i Vasinski se sumnjiče da su članovi hakerske grupe koja je od svojih žrtava iznudila više od 200 miliona dolara u sajbervalutama. Prema tvrdnjama Ministarstva finansija, učesnici grupe su koristili programe Sodinokibi/REvil koji su upali u 175.000 kompjutera širom sveta.

(Sputnjik)

 

BONUS VIDEO: 

VAŠINGTONSKE TAJNE: Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (0)

DVE DRŽAVE SAMO ŠTO NISU ZARATILE TOKOM SEDNICE U UN: Skandalozno je da imaju saosećanja samo prema ljudima u Srebrenici