RAT SA OLIGARHIJOM: Ukrajinska vlada donela zakon koji zabranjuje da bogataši finansiraju političke stranke

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

07. 11. 2021. u 23:28

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski napokon je ušao u dugo najavljivani rat protiv oligarha. Vrhovna vlada donela je zakon o oligarhiji, koji će stupiti na snagu za šest meseci. Cilj je da se spreči uticaj najbogatijih na državnu politiku.

РАТ СА ОЛИГАРХИЈОМ: Украјинска влада донела закон који забрањује да богаташи финансирају политичке странке

"AFK sistema" donela ogromno bogatsvo Vladimiru Jeftušenkovom / Foto EPA

Biznismeni, čiji su godišnji prihodi veći od 83 miliona dolara automatski potpadaju pod nadzor Saveta nacionalne bezbednosti, koji treba da oceni da li oni finansiraju neku partiju i imaju li uticaj na politiku. Oni za koje se proceni da se ponašaju kao oligarsi imaće šansu da se "objasne" sa vlastima. Nadležne policijske službe, utvrdiće da li su bogati biznismeni vlasnici medija direktno, ili posredno, kao i da li učestvuju u političkom životu.

Ko su predstavnici oligarhije, ocenjivaće Savet za nacionalnu bezbednost Ukrajine, a predlog će napraviti ukrajinska vlada, Antimonopolski komitet i policijske službe. Svi oligarsi naći će se na spisku, koji će biti javan. Biće im zabranjeno da finansiraju partije, neće moći da budu vlasnici medija, a takođe neće moći da kupuju velike objekte u narednim privatizacijama. Činovnici raznih rangova biće obavezni da prijave kontakte sa oligarsima. Trajanje ovog zakona ograničeno je na deset godina.

Nije slučajno što su se prihvatanju tog zakona suprotstavljali poslanici partije Evropska solidarnost, kojom rukovodi oligarh i bivši predsednik Ukrajine Petar Porošenko. Njega su odavno prozvali ukrajinski kralj čokolade. Osim u Ukrajini, fabrike slatkiša "Rošen" imao je i u Rusiji. Zahvaljujući bogatstvu svojevremeno je uticao na medije i javno mnjenje i nije žalio novac da postane predsednik države.

Protiv teksta zakona koji je predložio Zelenski bili su i u partiji Batkivšćina, što znači otadžbina. Lider te stranke je bivša premijerka Julija Timošenko, takođe prilično bogata žena. Da politika treba da se oslobodi uticaja oligarha insistirali su u Vašingtonu. Oni su smatrali da Ukrajina ne može da pobedi korupciju ako politika bude u tesnoj vezi sa oligarhijom. Upravo je Vašington tražio od Zelenskog da se distancira od milijardera Igora Kolomojskog, koji je za vreme vladavine Porošenka došao sa njim u sukob, pa pobegao u Izrael.

Interesantno je da je Kolomojski bio glavni finansijer predsedničke kampanje Zelenskog, ali kad su mu u Vašingtonu savetovali da prestane da sarađuje sa milijarderom, predsednik je poslušao. Svojevremeno je Kolomojski bio i u politici. Predsednik je Jevrejske zajednice u Ukrajini, a kad je zaratilo u Donbasu, finansirao je najokorelije ukrajinske nacionaliste. Sve je to radio računajući da će kasnije uloženi novac višestruko da vrati, jer je od države imao brojne privilegije.

MECI NA ŠEFIROV AUTO

DOK se Vladimir Zelenski pred Amerikancima hvalio kako će politiku da očisti od oligarha i bandita, pucano je na automobil njegovog pomoćnika Sergeja Šefira. Vozilo je izrešetano sa 12 hitaca, a vozač je ranjen. Zelenski je poručio da njega i saradnike "banditi neće uplašti i da će se uspostaviti pošteni odnosi između biznisa i države".

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna