AKO NE PROMENIMO NEŠTO, BIĆEMO SLABIJA STRANA: Američki general o jačanju Kine i mogućim napadima na SAD (VIDEO)

Novosti online

05. 11. 2021. u 20:49

KINA javno izaziva SAD na regionalnom nivou i namerava da to učini i na globalnom, ako vojska SAD ne izvrši suštinske promene u narednih 10 do 20 godina, Amerika rizikuje da postane slabija strana u sukobu, rekao je general Mark Mili, načelnik Združenog generalštaba SAD.

АКО НЕ ПРОМЕНИМО НЕШТО, БИЋЕМО СЛАБИЈА СТРАНА: Амерички генерал о јачању Кине и могућим нападима на САД (ВИДЕО)

Foto: Depositphotos/Printscreen

Mili je u intervjuu za En-Bi-Si, između ostalog, komentarisao kinesko testiranje hiperzvučne rakete, što je zvanični Peking demantovao. Na pitanje ima li Amerika čime da se suprotstavi takvoj ili sličnoj vrsti oružja, Mili je rekao da ne želi da "ulazi u sferu poverljivih informacija o tome koje specifične mogućnosti imamo i za šta su one namenjene".

- Svedoci smo – i svet je tome bio svedok – jedne od najvećih promena u globalnom geostrateškom uticaju. Ako mi, Oružane snage SAD, ne napravimo suštinske promene u narednih 10, 15 ili 20 godina, onda ćemo biti slabija strana u sukobu - rekao je Mili.

Američki general kaže da "Kinezi jasno i nedvosmisleno grade svoje kapacitete kako bi pružili mogućnost rukovodstvu zemlje" oružani pokušaj povratka suvereniteta nad Tajvanom, "u slučaju da se odluče u nekom trenutku u budućnosti".

- Međutim, to se u bliskoj budućnosti verovatno neće desiti. Ali svašta se može dogoditi - rekao je Mili i dodao da "SAD imaju potencijal da odbrane Tajvan".

Kada je u pitanju povlačenje snaga SAD iz Avganistana i kritike da su tako "protivnicima pokazali kako ne podržavaju saveznika", Mili kaže da je to "pogrešno tumačenje".

- Dali smo mnogo Avganistanu. I ne bih preporučio nijednoj zemlji da smatra kako su SAD slabe u ovom ili onom obliku, ili da tako nešto misli o nama. To bi bila greška - kaže američki general.

Načelnik američkog generalštaba veruje da će neka teroristička organizacija poput Al Kaide ili ISIS iskoristiti situaciju u Avganistanu kako bi obnovile svoj rad u roku od šest do 36 meseci.

- Da li to znači da će napasti SAD? Možda da, verovatno ne. Zavisi od okolnosti - rekao je Mili.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: PO PRVI PUT - Ruski mirovnjaci uvežbavaju taktiku "driftovanja" minobacača u Nagorno-Karabahu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)