ALARMANTNE INFORMACIJE SA ZAPADA: Obogaćeni uranijum u Iranu "porastao" na 210 kilograma

I.S.

05. 11. 2021. u 13:51

IRANSKE zalihe uranijuma obogaćenog 20 odsto dostigle više od 210 kilograma, saopštila je Iranska agencija za atomsku energiju. Ova vest dolazi uoči predstojećih nuklearnih pregovora sa Zapadom.

АЛАРМАНТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ СА ЗАПАДА: Обогаћени уранијум у Ирану порастао на 210 килограма

Foto: Depositphotos

U izveštaju koji su prenele poluzvanične novinske agencije Tasnim i Fars, portparol Behruz Kamalvandi je rekao da je atomska agencija premašila cilj parlamenta o proizvodnji 120 kilograma uranijuma obogaćenog za petinu.

Kamalvandi je rekao i da je njegova agencija do sada proizvela 25 kilograma uranijuma obogaćenog do nivoa od 60 odsto, što je, kako tvrde svetske novinske agencije, nivo koji fizički mogu da proizvedu samo zemlje sa nuklearnim oružjem.

Posle višemesečnog odlaganja, EU, Iran i SAD objavili su u sredu da će indirektni pregovori za oživljavanje nuklearnog sporazuma sa Iranom biti nastavljeni 29. novembra u Beču.

SAD su se 2018. godine jednostrano povukle iz nuklearnog sporazuma pod tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom, ali su Britanija, Francuska, Nemačka, Kina i Rusija pokušale da ga očuvaju.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU                            

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije