SAOPŠTENJE SVETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE: Evropa jedini region u kojem raste broj zaraženih

Tanjug

03. 11. 2021. u 12:35

BROJ slučajeva virusa korona u Evropi je porastao petu nedelju zaredom, što je čini jedinim regionom u svetu u kojem zaražavanje kovidom-19 i dalje raste, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

САОПШТЕЊЕ СВЕТСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ: Европа једини регион у којем расте број заражених

Foto: Arhiva

U nedeljnom izveštaju o pandemiji, zdravstvena agencija UN navodi da je broj novih slučajeva skočio za 6,0 odsto u Evropi u poređenju sa povećanjem od 18 odsto registrovanim prethodne nedelje, prenosi agencija AP.

Nedeljni broj novih infekcija u drugim regionima je pao ili je ostao približno isti, navodi se u izveštaju.

Najveći padovi zabeleženi su na Bliskom istoku, gde je broj novih slučajeva smanjen za 12 odsto i u jugoistočnoj Aziji i Africi, gde je broj opao za devet odsto.

Širom sveta je ukupno prijavljeno tri miliona novih nedeljnih slučajeva, navodi se u izveštaju.

Broj smrtnih slučajeva od kovida-19 u svetu porastao je za 8,0 odsto, uglavnom zbog jugoistočne Azije, gde je smrtnost porasla za 50 odsto.

Stopa zaraze koronavirusom bila je daleko najviša u Evropi, koja je prijavila oko 192 nova slučaja na 100.000 ljudi, a zatim u Severnoj i Južnoj Americi, koje imaju oko 72 nova slučaja na 100.000 ljudi.

Dok su Češka, Poljska i druge zemlje u centralnoj i istočnoj Evropi prijavile najnoviji skok zaražavanja, kontinuirani porast potvrđenih slučajeva širom Evrope uglavnom je posledica skoka broja infekcija u Britaniji, Rusiji, Turskoj i Rumuniji, pokazuje izveštaj.

SZO je, takođe, osudila bogate zemlje zbog uvođenja programa buster doza, u trenutku kada većina siromašnih zemalja tek treba da primeni vakcine na svojoj najugroženijoj populaciji.

SZO je saopštila prošle nedelje da se svaki dan daje oko milion buster doza, što je oko tri puta više od broja vakcina datih u siromašnim zemljama.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

NASTAVAK SUĐENjA ZA UBISTVO JELENE MARJANOVIĆ: Suprug Zoran stigao na ročište

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!