VELIKA BRITANIJA BLOKIRA INTERNET POZIVE IZ INOSTRANSTVA: Gotovo 45 miliona Britanaca na meti telefonskih prevara

J. Skenderija

25. 10. 2021. u 11:55

VODEĆE britanske telekomunikacijske mreže pristale su da automatski blokiraju gotovo sve internet pozive koji dolaze iz inostranstva, a izgledaju kao da dolaze iz Velike Britanije.

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА БЛОКИРА ИНТЕРНЕТ ПОЗИВЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА: Готово 45 милиона Британаца на мети телефонских превара

Foto: Depositphotos

Kriminalci koriste internet kako bi ostvarili pozive ili poruke koji izgledaju kao da su stvarni i kao da dolaze sa pravog telefonskog broja. Gotovo 45 miliona britanskih potrošača ovog je leta bilo na meti takvih telefonskih prevara. Do sada je jedan operater preduzeo određene korake, dok druge telekomunikacijske mreže još uvek istražuju metode.

- Radili smo s telekomunikacijskim fabrikama na implementaciji tehnoloških rešenja, uključujući blokiranje sumnjivih međunarodnih poziva koji su maskirani britanskim brojem - rekla je direktorka Ofkoma Lindsi Fusel.

Dodala je da je rešavanje problema telefonskih prevara složen problem koji zahteva koordinirane napore policije, vlade, drugih regulatornih tela i industrije.

Taj potez usledio je nakon višemesečnih razgovora između Ofkoma i britanske telekomunikacijske industrije.

Tehnologiju pozivanja korišćenjem interneta, poznatu i kao Voice Over Internet Protocol (VoIP), svake godine koriste milioni potrošača širom sveta kako bi ostvarili besplatne ili jeftine telefonske pozive.

Neki sa druge strane smatraju da blokiranjem poziva i poruka od stranih davaoca usluga neće uspeti da zaustave prevare, jer se većina Velike Britanije još uvek oslanja na stare bakrene ISDN mreže koje datiraju iz sedamdesetih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna