NOĆNA MORA ZA AMERIKU: Hiperzvučno oružje stvara "podsticaje za rat" - američki mediji uznemireni

Novosti onlajn

24. 10. 2021. u 08:18

RAZVOJ hiperzvučnog oružja stvara podsticaje za rat i Rusija, SAD i Kina treba o ovom pitanju da razgovaraju, pišu američki mediji.

НОЋНА МОРА ЗА АМЕРИКУ: Хиперзвучно оружје ствара подстицаје за рат - амерички медији узнемирени

Foto MO Rusije

„Vašington post“ navodi da ove tri zemlje rade na perspektivnom hipersoničnom oružju koje predstavlja „opasnost i problem“. Kako se naglašava, „interkontinentalna balistička raketa može da prebaci nuklearnu bojevu glavu preko okeana za 30 minuta – scenario noćne more sa početka hladnog rata“.

Kako ukazuje američki list, SAD zaostaju u razvoju ovog oružja. Mnogi eksperti pozivaju da se hiperzvučni proizvodi uključe u šemu kontrole naoružanja. Uz to, govori se i o tome da Kina i Rusija moraju da razgovara sa SAD o ovom pitanju.

- Neki analitičari smatraju da hiperzvuk može da promeni ratne planove, stvarajući stimulanse za izvođenje napada na protivnika bez upozorenja - navodi se u tekstu, čiji autori naglašavaju da ruske rakete mogu da zaobiđu američku protivraketnu odbranu. Pored toga, oni ukazuju i na pretnju trke u naoružanju.

Podsetimo, Pentagon je potvrdio da je testiranje hiperzvučnog naoružanja bilo neuspešno zbog problema sa busterom. U Velikoj Britaniji su konstatovali da su SAD beznadežno zaostale za Rusijom i Kinom u „hiperzvučnoj trci“.

Britanski „Fajnenšl tajms“ je saopštio da je Kina u avgustu, uz pomoć rakete-nosača, lansirala hiperzvučni leteći aparat koji može da nosi nuklearno oružje. Zvanični Peking je saopštio da Kina nije testirala novi tip naoružanja, već svemirski aparat.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

RUSI NA TVITERU POSTAVILI VIDEO IZ SRBIJE: "Čuvar reda" u Kraljevu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!